fbpx
Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Språkanvändning i förändringstider

Språkanvändning i förändringstider

När förändringar genomförs är det väldigt vanligt att förändringsledningen kommunicerar med hjälp av metaforer. Naturligtvis i syfte att göra förändringen mer förståelig för de förändringsutsatta. Det kan vara bra att fundera ytterligare ett varv innan du som förändringsledare skapar dina förändringsmetaforer. Jag har genom åren stött på mer och mindre lyckade exempel. Här är några:

  • Kanske bättre att då använda metaforen att göra en resa? Till exempel till havs? Tänk då på att de som aldrig har seglat inte kan hänga med i alla termer. Att skota, vinscha och navigera mellan prickar, kobbar och skär är långt ifrån vardagsspråk för de flesta.
  • Förändring som konsten att bestiga ett berg är en metafor jag själv använt. Och slutat med. Det blir ju så himla jobbigt..! 😹 Risken är att de förändringsutsatta tycker att det är så oerhört jobbigt så att det är lika bra att lägga av. Det vill säga: de väljer att inte vara med på förändringen över huvud taget.
  • Och så finns de förändringsledare som använder metaforer av den här typen: ”De finns de som bygger vindskydd istället för väderkvarnar”, ”Vi har många surdegar här”, ”Olyckskorparna kraxar” och så vidare.  Det vill säga dessa förändringsledare visar tydligt vilka sorters personer man vill ha i sin organisation. Och vilka man INTE vill ha. De som inte känner att de är ”rätt sorts” personer lägger av innan de ens hunnit börja…

Förhållandevis ofta är det mest effektiva att säga som det är. Utan några som helst metaforer, liknelser eller annat. Typ:

”Vi ska byta datasystem och det innebär att vi kommer att få lära nytt.”

”Vi kommer att omorganisera och ca 100 medarbetare kommer få söka nya tjänster.”

”Vårt kontor behöver byggas om för att passa vår nya organisation. Det innebär att alla kommer att sitta i öppna kontorslandskap.”

©Cath-signatur 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY