Om mig

”Förändra vär(l)den med kommunikation” – vad menar jag egentligen?

Hela mitt liv har handlat om förändring. Tänker du efter så är det likadant för dig. Livet är föränderligt. I stort sett ingenting är konstant. Allt förändras. Förr eller senare. Punkt.

Många människor upplever förändringar som utmanade, ja rent ut satt jobbiga. Även jag. Fortfarande. Skillnaden idag är att jag har ett nästan oändligt antal verktyg för att hantera förändringar. Stora som små. En gemensam sak för alla dessa förändringsverktyg är att de handlar om kommunikation. På ett eller annat sätt.

Ja, jag är en kommunikations-nörd. Och ja, jag är färgad av detta faktum. Men – min erfarenhet visar att utan kommunikation så kan ingenting förändras på riktigt:

  • När jag tappade skriv- och läsförmågan upptäckte jag en uppsjö av andra sätt att kommunicera på (än att läsa och skriva). Och finslipade dem så att jag blev ännu bättre på att kommunicera.
  • Efter mer än 40 bostads-flyttar har jag insett att en schysst inre kommunikation med mig själv gör nästa flytt lättare. Och mer effektiv!
  • Alla förändringsprojekt jag varit involverad i har varit mer lyckade när kommunikationen givits en framträdande roll.
  • När min chef bad mig sluta på företaget spelade det stor roll hur hen kommunicerade detta budskap. (Hen hade kunnat göra det bättre…!)
  • I mina uppdrag som coach, konsult, föredragshållare, utbildare och skribent är det helt omöjligt att åstadkomma någonting utan kommunikation.

Och så vidare.

Jag drivs samtidigt av en stark önskan om att göra saker tydliga. Jag trivs helt enkelt bäst när jag förstår saker. Denna tydlighetssträvan tillsammans med min stora erfarenhet av förändringar har visat mig att jag har kunskaper som andra kan ha nytta av. Så jag skapade Mangometoden – målgrupps- & situationsanpassad förändringskommunikation. Metoden går enkelt uttryckt ut på att göra kommunikationsdelen i en förändring TYDLIG så att förändringen kan bli en riktig förändring. Det vill säga: att de människor som utsätts för förändringen också vill, kan och har förmågan att förändras och förändra. Sitt beteende. Sina värderingar. Sitt arbetssätt. Sin inställning. Med mera.

Därför brinner jag för att förändra vär(l)den med kommunikation. 

Och jag vet att det jag uppfattar som tydligt kan uppfattas som otydligt av någon annan. Därmed blir det uppenbart att medvetenheten om vad kommunikation är och hur den fungerar är av största betydelse. Jag utbildar och föreläser om tydlighet/otydlighet, kommunikation, språkmönster och påverkan. Bland annat. Personlig utveckling, ledarskap och motivation är exempel på andra saker jag gärna arbetar med, talar/utbildar och föreläser om. Och som jag har nytta av i min roll som coach.

Långt ifrån alla tycker att det är viktigt med tydlighet. Det respekterar jag. Vill du arbeta med mig behöver du dock gilla tydlighet. Jag engagerar mig djupt i mina uppdrag och ställer därför mycket frågor för att så långt det är möjligt förstå och skapa tydlighet. Både för kunden och mig själv. Anlitar du mig får du jobba med en entusiastisk person vars energi smittar av sig och motiverar andra till en ökad insats. Även dig.

Och du – Jag arbetar lika gärna med privatpersoner som med ”organisationer” (som ju alltid består av (privat-) personer…)

Fakta; jag har tre universitets-/högskoleutbildningar. Alla inom området kommunikation. Jag har dessutom alltid jobbat med kommunikation. På ett eller annat sätt. Om du är intresserad av mina utbildningar, erfarenhet med mera har du min LinkedIn-profil här: https://se.linkedin.com/in/cathblomkvist