Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Coaching

Cath Blomkvist

Att bli coachad

I åratal har jag arbetat som coach, mentor, rådgivare, stödperson, samtalspartner, ja, beteckningarna har varit många. Jag har skapat min egen beteckning – målfrågare. För det är verkligen det jag gör; ställer frågor som på ett eller annat sätt berör mål, i meningen resultat, något som man vill uppnå. OBS! Metoden målfrågeri använder jag i alla mina uppdrag, från coachning av privatpersoner till företagsledningar som vill uppnå sina mål vid till exempel en stor förändring.

Ibland vet kanske inte klienten vad han/hon har för mål, dvs vad han/hon vill uppnå. Då frågar jag om det. Och så kommer personen på vad han eller hon vill uppnå = sitt mål. Oftast vet dock klienten vad han/hon vill uppnå, men han/hon har på något sätt fastnat och kommer inte vidare. Då ställer jag frågor om det. Och så kommer personen på vad han eller hon ska göra/ändra/tänka för att nå sitt eller sina mål.

Kanske låter det som en väldigt enkel metod..? Det är det kanske. Vem som helst kan ju ställa frågor. Och vänta på att den som ska svara på frågorna kommer på vad den ska göra / tänka / ändra på. Konsten är ju förstås att veta vilka frågor som ger bästa effekt. Och att ibland ställa annat än ”snälla” frågor, till exempel rejält utmanande frågor. Dessutom finns det ett oändligt antal sätt man kan ställa frågor på.

Coachningen kan genomföras på flera olika sätt:

  • Naturligtvis kan vi träffas, hos mig eller hos dig
  • Coaching per telefon; tids- och kostnadseffektivt
  • Promenad-Coachning (s.k. Cathwalks); ger ofta en mer avslappnad känsla till situationen
  • Via mail, chat, Skype eller liknande
  • En blandning av ovanstående
  • Eller på nåt annat sätt som du tycker passar just dig! 🙂

Som målfrågare kan jag hjälpa dig att hitta och nå dina mål, men det är DU som realiserar dem genom dina handlingar. Oavsett om det handlar om ditt företags kommunikationsprojekt, ditt egna företags framtid eller din privata livssituation. Att enbart sitta i ett samtalsrum mitt emot varandra och ställa frågor respektive svara på dem, är oftast inte tillräckligt för att nå sina resultat. Det gäller att testa, prova och – framför allt – praktiskt tillämpa det man säger att man vill göra/tänka/ändra. I vardagen alltså.

Vad coachning kan ge

 Nya insikter

När du ger dig själv gåvan att bli coachad kan du räkna med att få många insikter. Av alla de slag.

Du kanske anlitar en coach för att du vill ha verktyg för att hantera dina arbetsrelationer. I coachningen upptäcker du att du egentligen inte alls trivs med dina arbetsuppgifter. Du inser att du vill arbeta med något helt annat, söker en utbildning och byter karriär.

Eller så har du kanske utsatts för ytterligare en förändring på jobbet och känner att ”Nu får det vara nog!” och går till en coach med fokus på att byta jobb. I coachningen inser du att du inte alls vill byta jobb, för du trivs alldeles utmärkt med dina arbetsuppgifter. Men du förstår att du behöver verktyg för att hantera dig själv och andra i den aktuella förändringen.

Det här med nya insikter kan innebära en ordentlig upptäcktsresa. I dig själv. Och i hur du ser på andra och relaterar till dem. För vissa är det näst intill svindlande att inse att det finns så mycket att (åter-)upptäcka om sig själv: när de inser att de har så oändligt mycket mer att känna, tänka, göra och skapa kan det kännas lätt överväldigande. Coachning kan, kombinerat med ditt eget arbete, hjälpa till att uppgradera dig själv till en helt ny version. En version som tar dig till helt nya platser, situationer och människor. Bland annat.

Spännande, va?

 Mer drivkraft

Med nya insikter om dig själv följer nästan alltid en lust och längtan till att göra förändringar av olika slag.

I början av en förändring är de flesta mycket peppade till att göra det som krävs för att få förändringen att bli verklighet. Med tiden tappar många drivet, lusten och/eller orken till att fortsätta på den nya vägen. Det blir ”för jobbigt, för svårt, för komplicerat, det tar för lång tid”. Och så vidare.

Som coach kan jag hjälpa dig att genomföra de förändringar du vill göra. Det första blir att formulera vad det är du vill uppnå, för utan ett tydligt mål är det direkt svårt att styra dig själv i rätt riktning. Många gånger förändras det du vill förändra när du får frågor om det – det blir tydligare för dig vad du egentligen vill uppnå.

Tillsammans gör vi sedan en handlingsplan, som mycket konkret beskriver vad det är du behöver göra, när du behöver göra det och hur.

I den fortsatta coachningen får du verktyg och uppgifter för att komma framåt.

Du ökar din drivkraft, helt enkelt.

 Roligare vardag

När du ökar din självkännedom, får mer drivkraft och märker att du går framåt i dina förändringsprojekt blir du gladare, piggare och mer energifylld. Det är inget konstigt eller magiskt med det – att lära känna sig själv och ta kontrollen över sina känslor, tankar och handlingar ger den effekten.

Det fina i kråksången är att du förmodligen också kommer att uppleva att vardagen är ganska ok. Ja, den kanske till och med blir riktigt rolig. För när du blir mer uppmärksam på dig, dina handlingar och dina relationer (som ju vardagen är fylld av) blir varje enskild dag som ett litet äventyr: ”Vad kommer att hända när jag gör så här istället?”, ”Det blir roligt att se hur det här tas emot av person xx”, ”Undrar hur jag mår om jag tänker så här?” och så vidare.

Det mesta i livet är vardag, så det är ju smart att se till att den blir så lustfylld som möjligt, eller vad säger du?

 Större frihet

Den häftigaste effekten med att bli coachad är nog ändå att du kommer att känna en större frihet.

Frihet är ett stort ord. I Sverige lever vi i stor frihet, men vi kan ändå komma på oss själva med att inte känna oss fria. Ofta(st) handlar det om att vi inte tillåter oss att känna, tänka och/eller göra det som vi egentligen vill. I coachning kan du komma underfund med vad det är du behöver för att känna, tänka och agera friare. Och arbeta för att göra just det.

Via coachning, och ditt eget arbete, ger du dig själv fler valmöjligheter genom ökad självinsikt, en välfylld verktygslåda, framåtriktande strategier och kraftfulla handlingsplaner. Fler valmöjligheter innebär bland annat att DU väljer vad DU vill känna, tänka och göra.

Det låter ganska bra, va?

MENY