Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

#Comcath-Lyftet Nr 4: Annica Westman

#Comcath-Lyftet Nr 4: Annica Westman

#ComcathLyftet Nr4: Annica Westman - Modig björnmamma på ständigt nya äventyr
Fotograf: Maria Olsen
#ComcathLyftet är en serie artiklar om lyftandets princip. Generösa personer delar med sig av hur de lyfter sig själva. Comcath lyfter dem genom artiklarna.

Annica Westman – Modig björnmamma på ständigt nya äventyr

Annica är en stark, modig och kärleksfull kvinna som kan konsten att kramas, det är till och med något björnlikt över dem; när du får en kram av henne känner du dig omsluten, omtyckt och trygg. Dessa kramar kommer väl till pass nu (oktober 2017) när hon är i Durban, Sydafrika och arbetar som volontär för organisationen Bobbi Bear. Organisationen arbetar med att rädda sexuellt utnyttjade barn, säkra deras rättigheter, minimera riskerna för HIV-smitta och hjälpa dem till ett värdigt liv.

Bobbi Bears egna björn
Bobbi Bears egna björn

Volontärskapet är en av Annicas äldsta drömmar, en där hon får bidra till en bättre värld. Nu lever hon den drömmen.

På ett sätt är det självklart att Annica befinner sig i Durban, hos organisationen Bobbi Bear: hon drivs av sin stora kärlek till människor och att hjälpa dem att utvecklas. Å andra sidan är det ett något av ett mirakel då Annica menar att hon länge levde ett helt vanligt Svensson-liv. Hon upplevde tillochmed att livet var lite som en räkmacka, det flöt bara på. Hon gjorde som ”man skulle”: utbildade sig, träffade en man, gifte sig och skaffade barn. Levde lugnt och tryggt. Vid fyrtiotvå års ålder kände hon dock att hon inte riktigt existerade längre:

”Jag insåg en dag att ingen skulle märka om jag sprang naken på stan, så obetydlig kände jag mig. Och det skrämde mig verkligen”.

Kärleken dalade och hon började fundera på att skilja sig, något som man i hennes umgängeskretsar inte talade om, än mindre gjorde. Eller som hon beskriver det: ”Om det hade funnits en OS-gren i ”att bita ihop” tog jag flera OS-guld under den här perioden! ”

Det gick inte dock alls att fortsätta bita ihop. ”Jag kunde helt enkelt inte spela spelet längre, det var omöjligt.”

Skilsmässan blev ett faktum. Något lätt beslut och genomförande var det inte: att under en lång period inte träffa sina barn särskilt mycket, uppleva avståndstagande från en del ”vänner” samt känna egna tvivel gjorde inte det hela lättare. Men här upptäckte Annica att hennes mod är större än hennes rädsla. Eller som hon uttrycker det: ”Mod är inte frånvaro av rädsla, det är att göra saker och ting trots att jag känner rädsla.”

I CAN by AnnicaOch på den vägen har hon fortsatt; att utmana sin rädsla och prova på, för henne, nya och utvecklande saker. Och därför befinner hon sig i Durban, hos Bobbi Bear, och hjälper sexuellt utnyttjade barn. Vilken kvinna, va?

Man förstår också varför hon har döpt sitt företag till I CAN by Annica.  Upptäckten att hon kunde och VÅGADE mycket mer än hon trodde gjorde att hon ville hjälpa andra att upptäcka samma sak. Nu arbetar hon som coach och massör, ger pedagogisk handledning individuellt och i grupp samt vägleder föräldrar i programmet ICDP, International Child Development Programme (”Utveckla ditt föräldraskap”).

Kärlek, förändring, självhjälp

Annica vid ett blommande jakaranda-trädAnnica är ytterligare en kvinna jag träffat genom Framgångsresan med QQ Business. Trots att vi träffades för första gången så sent som i september 2016 känns det som att vi är mycket nära och goda vänner. Hon har den förmågan: att få en att känna sig sedd och uppmärksammad. Förklaringen ligger i hennes stora kärlek till människor.

”Jag älskar möten med människor”, säger hon brett leende och fortsätter ”Och det spelar ingen som helst roll om jag träffar dem på ICA, har dem på massagebänken eller i ett coachningssamtal, det är själva mötet med varje enskild person som är så givande och upplyftande.”

En mycket viktig person i Annicas liv är hennes pappa. Två år efter skilsmässan stod hon inför ännu en stor förändring: hennes älskade pappa gick mycket oväntat bort i en hjärtsjukdom. Relationen far-dotter var mycket tajt, Annica pratade med honom väldigt ofta och om det mesta, så saknaden blev väldigt stor och smärtsam. Det som hjälpte henne genom den mest akuta sorgen var pappans pragmatiska syn på livet: ”Gör så gott du kan! Och var glad så mycket det bara går!”. Idag, när sorgen och saknaden fortfarande är stor men ej lika akut, lever hon alltjämt efter hans devis. Och hon sprider så mycket glädje, livslust och styrka att det smittar av sig varhelst hon går.

”Jag känner en vidunderligt stor kärlek till människor. Den kärleken inkluderar även mig själv. Idag vet jag att allt jag behöver finns i mig. Det är tryggt att veta.”

En sak som hjälper Annica i pressande och utmanande tider är att då och då fundera över dessa tre frågor

  1. Vad kan jag lära mig av det som händer just nu?
  2. Vad behöver jag förändra?
  3. Vad mer är möjligt?

Det handlar alltså om att coacha sig själv, något som hon ser som nödvändigt för att kunna leva livet fullt ut. Att älska sig själv har inte alltid varit en självklarhet och är något som hon fortfarande jobbar med.

”Att leda sig själv och älska sig själv ser jag som en förutsättning för att överhuvudtaget kunna hjälpa andra.”

Och hjälper andra gör hon. Varje dag. Och just nu i Durban. Hemma i Sverige väntar en ny kärlek, hennes barn, jobb och vänner, men just i detta nu känner hon att hon är på helt rätt ställe, något som hon skrev om i sin blogg nyligen:

”Precis just nu längtar jag ingenstans!! Jag är precis där jag ska vara!”… ”Människor i min närhet undrar om jag inte längtar efter mina barn och min älskling – jo, det är väl självklart att jag saknar dem, men jag är ju ganska säker på att jag kommer att få se dom sen – när jag har kommit hem igen.”

Säger hon och arbetar vidare med att ta hand om sexuellt utnyttjade barn och ungdomar, leka med dem, ta dem på läkarbesök, träffa dem på polisstationen, finnas med som stöd i rättssalen*), förmedla kläder och presenter, samla in pengar, laga mat med mera. Arbetet pågår ibland dygnet runt.

Annica tillsammans med Court preparation officer Ntuthuko Ngobese
Annica tillsammans med Court preparation officer Ntuthuko Ngobese

*) Bobbi Bear och dess grundare, Jackie Branfield, har etablerat en ny funktion i rätten: Court preparation officer, en person som förbereder barnet på vad som ska hända inne i rättssalen, vilka de olika personerna är och vad de kommer att göra. Syftet är förstås att barnet ska kunna känna sig så säker och så förberedd som möjligt när det ska vittna. Court preparation officer Ntuthuko Ngobese sprider en värme och glädje i en obeskrivligt svårt situation för barnet och dess familj. En sann inspiration om hur viktig glädjen är när livet är riktigt svårt. Det var en ära att få träffa honom!”

Du kan följa Annicas volontärarbete via hennes Youtube-kanal.

Björnen – The Bear – är speciellt designad för Bobbi Bear
Björnen – The Bear – är speciellt designad för Bobbi Bear och används som ett redskap när barnet ska berätta/visa sin historia om övergreppet. Tillsammans med björnen finns en tuschpenna och plåster för att kunna rita och visa vad som hänt.

Annicas volontärarbete avslutas den 10e december men hennes engagemang för Bobbi Bear fortsätter. I dagarna startar hon en insamling för organisationen. Eftersom Operation Bobbi Bear lever på donationer är varje bidrag mycket betydelsefullt för deras arbete, både operativt och organisatoriskt. Nu är det snart jul och pressen kommer att öka i samband med jullov då det blir fler övergrepp och mera våld i hemmen. Privatpersoner kan swisha till 070-6808664, så lämnar Annica över pengarna personligen till Bobbi Bear.

………………………………………………

Annicas tips på saker att göra för att lyfta sig själv:

  • Älska dig själv – ständig övning!
  • Prata med och tänk gott om dig själv
  • Påminn dig om vad du har att vara tacksam för
  • Omge dig med människor som lyfter dig
  • Lär dig coacha dig själv, till exempel genom att ställa dig de tre frågorna ovan
  • Känn rädslan och fundera på vad den egentligen handlar om

©Cath-signatur 1

Tidigare #ComcathLyft 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY