Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Jantelagen till vikingalagen

Jantelagen till vikingalagen

foto_larsericJag är född och uppvuxen i en bruksort och dessutom i en så kallad arbetarfamilj. På 60- och 70-talet. Det har sina sidor. Klasstänkandet var uttalat, från alla politiska grupperingar. Och den manifesterades tydligt. I min skolklass, till exempel, var vi elever indelad i den Röda och den Blå gruppen, där de i den Röda gruppen bodde i hyreshus och de i den Blå gruppen levde sina liv i villor. Vi i Röda gruppen lärde oss tidigt att vi inte var lika mycket värda som de i den Blå gruppen. Slagsmål var vardagsmat. Också bland våra föräldrar, även om de slagsmålen mer var verbala strider än knytnävsslagsmål.

Växer man upp i en sån här anda är det kanske inte så konstigt att man inte gillar Jantelagen, som ju faktiskt ursprungligen formulerades i en roman om småstadens avundsjuka och provinsialism.

På senare år har många röster höjts för att hitta sätt att ta död på Jantelagen. Det är bra. Men det finns sätt som inte är lika bra. En hel del människor verkar tro att om de bara – med tillräckligt hög röst – säger: ”Jag är bäst!”, så har de bidragit till att ta död på Jantelagen. Inget kunde vara mer fel. Om man hävdar att man är bäst, innebär det ju att andra inte är det. ”Bäst” betyder väl fortfarande att man är bäst??? Om man dessutom inte har något som helst intresse av att lära sig av andra människor, se andra människor och så att säga bjuda in dem i sin värld och i världen i stort (eftersom de inte platsar i de ”bästas” värld), så gör man ju precis som Jantelagen säger – man talar om för andra att de inte ska tro att de är något.

Lars-Eric Uneståhl, leg. psykolog och fil dr i psykologi, har formulerat en slags Anti-Jantelag, han kallar den Vikinga-lagen. Den är bra, och det är mycket viktigt att läsa den i sin helhet. Här nedan har ni den. Texten med kursiv stil är till för barn, som ofta behöver en relation eller något att förhålla sig till vid inlärning.

Jag är verkligen mitt livs största gåva

Även alla andra är det vill jag lova

 Alla kan faktiskt lära sig något utav mig

Och jag kan självklart lära mig utav dig

 Min hjärna är bättre än alla datorer som finns

Men kanske en dator krångliga siffror mer minns

 Allt vad du och jag känner är lika viktigt

Så enkelt är det, så rätt och riktigt

 Det jag säger är bra att du lyssnar på

Och det du säger lyssnar jag på likaså

 Det jag gör är mycket bra att du ser

Det betyder att vara uppmärksam på mig och fler

 Självklart respekterar jag mig själv för den jag är

Jag gör det mot alla och inte bara till de jag håller kär

 Jag skrattar hjärtligt åt mig själv och med andra

Att skratta tillsammans förlänger livet åt varandra

Jag har full rätt att må bra på alla sätt

Även du min vän har denna rätt

Jag är unik – det finns ingen annan som jag

Detsamma gäller alla – fattig som rik, stark som svag

 

©Cath

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY