Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Meningen med din kommunikation är den respons du får

Meningen med din kommunikation är den respons du får

Du kanske har stött på citatet ovan? Det är många som refererar till citatet, även jag. När jag skulle skriva det här inlägget slog det mig att jag inte vet vem citatet bör tillskrivas. Och eftersom jag tycker det är extremt viktigt att ära den som äras bör, gjorde jag en enkel Google-sökning. Vad den kom fram till kan du läsa om längre ned.

Först vill jag dock beskriva hur jag uppfattar citatets budskap: Människor påverkas av vad de tror att jag menar, inte nödvändigtvis av det jag avsåg med min kommunikation. Uttryckt på ett annat sätt: det jag avser med min kommunikation kan uppfattas på ett annat sätt än jag avsåg. Kanske ingen rocket science precis, ändå är det inte så lätt att alltid ha med mig det när jag kommunicerar. Jag har nämligen som ambition att leva detta budskap, och det ställer ganska stora krav på mig och min kommunikation.

Jag har alltid varit intresserad av kommunikation, och tyckt att jag varit ganska ”duktig” på det. Likväl blev jag oerhört provocerad första gången stötte på det här citatet, på en kurs i NLP (Neuro Lingvistisk Programmmering). Det kändes som att all kommunikation blev MITT ansvar, att det var JAG som hade ansvaret för hur andra uppfattade mig och mina budskap. ”Inte kan väl jag ta på mig ett så stort ansvar? Mottagaren måste väl ta ansvar för sin del i kommunikationen?” var mina upprörda frågor till kursledarna. Och ja, visst har mottagaren ansvar för sin del av kommunikationen. Det är bara det att mottagaren har sina filter, värderingar och erfarenheter som påverkar hur hen uppfattar det jag kommunicerar. Om min mottagares respons inte blir det jag avsåg (inte är ”rätt”…) betyder det inte per automatik att hen inte tagit ansvar för sin del av kommunikationen. Vad det betyder är att jag får återkoppling på hur jag behöver utveckla min kommunikation.

Och det betyder i sin tur att återkopplingen (responsen) är oumbärlig för att jag ska veta om min kommunikation har den effekt jag avsåg.

Som sagt, kanske enkelt att förstå när man läser det så här, men ack så svårt det kan vara i verkliga livet. För jag kan räkna upp otaliga tillfällen då jag inte levt efter denna kunskap utan uttryckt och/eller tänkt saker liknande dessa: ”Men varför fattar hen inte?”, ”Varför gör hen inte som jag säger?”, ”Jag berättade ju vad jag ville”, ”Missförstår hen med flit, eller?”

Men ambitionen ligger kvar: att vara uppmärksam på den respons jag får. Och ändra min kommunikation därefter. 🙂

…………………………………………………….

Och så var det här med vem som bör tillskrivas citatet. Många som är skolade i NLP hänvisar till att det är ett av NLP:s grundantaganden, vilket det är, men det framgår inte vem som myntat det. Min Google-sökning hänvisar till Gregory Bateson (f.1904, d.1980), en brittisk antropolog, kommunikationsteoretiker och systemteoretiker. Så här skriver Wikipedia:

Bateson lade, tillsammans med Jurgen Ruesch, i boken Communications – A social matrix of Psychiatry fram tanken att det vore bra med en metavetenskap inom kommunikationstraditionen, eftersom vi människor använder ”samma” hjärna, ”samma” språk och ”samma” kommunikationskompetens inom alla områden där mänsklig kommunikation används. En sådan vetenskap är sedan dess under utveckling, av bland andra Richard Bandler och John Grinder inom NLP-traditionen. Vidareutvecklingen fortsätter inom den traditionen och i kommunikationstraditionen i allmänhet.

Ett annat citat av Gregory Bateson:

The world partly becomes — comes to be — how it is imagined.

 

 

©Cath-signatur 1

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY