Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Ord inuti – en bok med känslor inuti

Ord inuti – en bok med känslor inuti

Kommunikation handlar ofta om ord. Vad vi säger och skriver. Språk är finurligt. Vill vi, kan vi skapa nya ord om de ord som finns inte räcker till. När de inte kan förklara det vi vill förmedla. Känslor kan, till exempel, vara mindre lätt att förklara. Vad betyder det till exempel om någon är ”ledsen”? Frågorna kring detta tillstånd kan bli många:

På vilket sätt är du ledsen? Var i kroppen känns det? Eller är det mest en känsla uppe i huvudet? Av vilken anledning är du ledsen? Är du jätteledsen eller bara lite ledsen? Är du argt ledsen eller sorgset ledsen? Kommer det att gå över snart, tror du? Eller kommer du att vara ledsen väldigt länge?

Ja, det är några frågor man ju faktiskt kan ställa sig när någon är ledsen. Ordet ledsen är inte speciellt specifikt, precis. Vi vill förmedla en känsla men orden vi förfogar över räcker inte till. Det känns som att det skulle vara bra med en känslo-ordbok, eller hur?

Nu finns det en sån bok! Den heter Ord inuti och är helt enkelt en bok med känslor inuti, precis som du! Boken innehåller 150 nya ord för känslor. Här är några exempel:

  • Känner du kanske igen dig i känslan av allting bara rullar på? Att livet enbart verkar bestå av rutiner? Det finns ett ord för den känslan nu. Balanstrött.
  • Eller har du någonsin känt att en relation drar ner dig och gör dig till en sämre version av dig själv? Då har du känt dig relationstung.
  • Eller kanske har du haft en känsla av att vad som helst kan hända? Den känslan kallas för möjlighetsroad.

Boken är framtagen av Mind, en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa och stödjer människor i kris.

Mind menar att orsaken till att vi ibland har svårt att hitta orden kan ha att göra med att det svenska språket växte fram i en tid då det var viktigare att överleva än att känna efter. Idag vet vi genom forskning om psykisk hälsa att det är livsviktigt för oss att prata om hur vi mår.  Så här säger Carl von Essen, generalsekretare på Mind:

– Det finns utan tvekan en koppling mellan att samtala och må bättre. Den som vågar prata om sina känslor mår på lång sikt bättre. ”Ord Inuti” är en bok som förhoppningsvis kan hjälpa människor att berätta hur de mår, fortsätter Carl von Essen.

Köp boken och stöd Minds arbete för psykisk hälsa.

OBS! Idag tar 1500 människor i Sverige sitt liv varje år. Minds mål är att den siffran ska bli noll. Att ingen ska sakna någon att prata med. Att ingen ska känna sig sviken av språket.

©Cath-signatur 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY