Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

#ComcathLyftet Nr 1: Karin Wells

#ComcathLyftet Nr 1: Karin Wells

#ComcathLyftet är en serie artiklar om lyftandets princip. Generösa personer delar med sig av hur de lyfter sig själva. Comcath lyfter dem genom artiklarna.

Karin Wells – upplyftandets filosofi personifierad

Karin och jag träffades första gången i september 2015, på en flygplats i Kroatien, på väg hem från en Qoola Qvinnor-resa. Där, i kön till bagageincheckningen, började vi samtala och det klickade direkt. Det var som att vi känt varandra i åratal. Vårt samtal spann över ämnen som våra nyliga upplevelser i Kroatien, företagande, livets möjligheter över till filosofiska undringar om framtiden. Det bör nog nämnas att vårt samtal på flygplatskön varade i cirka tio minuter (!). Karins genuina intresse för mig var häpnadsväckande och överraskande – något jag sällan upplever. Enkelt uttryckt: jag kände mig mer sedd än på mycket länge.

Det är så hon är, Karin: genuint intresserad av andra människor, uppriktigt nyfiken och ovanligt upplyftande. Och det är naturligtvis det som gör att denna fembarnsmamma (!) driver en verksamhet som handlar om att lyfta andra. Hennes Butterflying Today syftar till att ge fler kvinnor möjlighet att ta sin plats i världen och leva sina drömmar genom ett företag. Butterflying Today arbetar både med utbildning i entreprenörskap OCH crowdfundar pengar som går till kvinnor i en företagsstart eller som behöver tillväxtkapital. Hon tror på framtidens företag som arbetar utifrån hjärtats kraft, tillit, nätverkande och samarbeten mer än konkurrens, kamp och ”ensam är stark”.

Karin lever som hon lär. Att lyfta andra är som en del av hennes DNA. Lika viktigt är det dock att hon kan lyfta sig själv, och att hon i den processen även kan be om hjälp, så att andra får lyfta henne. Det är bland annat här som tilliten kommer in. Tillit till att andra människor vill henne väl och tillit till att livet hjälper henne. Det sistnämnda fungerar så länge hon har just – tillit. Vilket ju inte alltid är det lättaste. Som de flesta av oss har även Karin fått sin beskärda del av motgångar.

Hon startade Butterflying Today hösten 2014 och planen var att sätta igång det med full fart ett år senare, hösten 2015. Men det är inte alltid som det går som man tänker. Två veckor efter att Karin kom hem från Kroatien i september 2015 meddelade hennes man att han ville skiljas och ett par månader senare önskade Karins samarbetspartner i Butterflying Today kliva av samarbetet, på grund av att hennes andra företag växte för mycket för att hon skulle kunna stå i två företag. I ett slag stod Karin ensam, både privat och professionellt. Det blev en mycket stor utmaning; ekonomiskt, socialt, emotionellt och mentalt. Faktum var ju att livskamrat, försörjning och planerad framtid försvann i ett enda slag. Kom då också ihåg att hon har fem barn. Som alla har sina behov av sin mamma.

Hur klarar man en sådan situation?

För det första vill hon understryka att ”ensam inte är stark.

”Tro inte att du fixar det själv! Du behöver ta hjälp. Jag tog mig igenom denna annorlunda period i livet genom att be om – och få – hjälp. Det finns inte en chans att jag hade klarat detta om jag hade försökt göra det själv.”

Och hjälp kom. I många olika former. Karin berättar:

”Hjälp kom främst från mina vänner som fanns där som ett fantastiskt stöd. Jag fick också möjlighet att gå upp i timmar på ett av de andra jobb jag hade så jag åtminstone kunde betala mat och det mest nödvändiga. Sist men inte minst bad jag livet om hjälp. Hjälp att se vad jag skulle lära mig av detta. Jag gjorde mig extremt mottaglig för alla lärdomar som skulle få mig att växa av detta så jag skulle gå starkare ur det än jag var innan. Ett stort inre arbete tog plats.”

Foto: Nyri Hidalgo

Idag är skilsmässan ett faktum. Och hon är fortfarande ensam i Butterflying Today. Två faktum. Samtidigt har den icke-självvalda förändringen medfört många nya, och även positiva saker. Karin har bland annat träffat en ny kärlek, har ännu större tillit till att livet vill henne väl och hjälper henne och har fått många värdefulla insikter. Förhoppningsvis börjar det också en ny kompanjon efter sommaren.

”Jag känner en stor tacksamhet, trots att jag har krisat, eller kanske tack vare krisen. I krisen var det oerhört viktigt för mig att tillåta mig att känna alla känslor, att vara liten och känna rädsla, oro och inte veta hur det skulle bli med allt. Jag hade samtidigt en stark framåtgående energi i mig som puttade mig upp på banan igen. Jag övade tacksamhet och grät om vartannat. Det blev ett slags helande i den processen.”

Säger hon med den självklarhet som kommer av egna upplevelser, och fortsätter:

”Som sagt, all hjälp jag fick var ovärderlig. På samma gång blev det mycket tydligt för mig var att jag är starkare än jag trodde. Jag stod till exempel kvar i företagandet, det vill säga jag släppte aldrig min dröm – en oerhört avgörande sak.”

Foto: Maria Henriqueta

Och det är verkligen full fart i Butterflying Todays verksamhet, där hon fortsätter att hjälpa kvinnor att starta och driva hållbara företag. Hon coachar, bloggar, genomför work shops och Live-labs, skriver på en bok och snart lanserar hon en e-kurs om ”Företagande från hjärtat”. Dessutom: i november arrangerar hon en kursvecka i Portugal tillsammans med Ella Hellgren på Courseitmatters. Kursen riktar sig till dig som vill skapa en premiumwebbutbildning och samtidigt ta chansen att förankra ditt företag i hjärtat och bli mer tillitsfull i ditt företagande.

Karin strålar när hon berättar om Butterflying Todays verksamhet. Hon gör det mesta tillsammans med andra – samarbete är nyckeln till det mesta, enligt henne. Själv kan jag enkelt konstatera att hon inte bara tror på framtidens företagande som arbetar utifrån tillit, nätverkande och samarbeten mer än konkurrens, kamp och ”ensam är stark” – hon lever det.

……………………………..

Sammanfattning av Karins Lyft-Principer:
  • ta hjälp
  • tillit
  • låt känslorna finnas
  • håll kvar din dröm

©Cath-signatur 1

Nästa #ComcathLyft

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY