Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Förändringskommunikationsutbildning

Förändringskommunikationsutbildning

Häromdagen startade jag en ny utbildningsomgång av Mangometoden ( = målgrupps- och situationsanpassad förändringskommunikation) på Region Västmanland – ett av mina roligaste och mest utvecklande uppdrag. Utbildningen riktar sig till förändrings-, projekt- och processledare och det betyder att det i varje utbildningsomgång finns enormt mycket kunskap om och erfarenhet av förändringsarbete. Vilket i sin tur betyder att även jag lär mig massor.

Utbildningen omfattar två halvdagar med teori, övningar och hemuppgifter. Just hemuppgifterna uppskattas högt av deltagarna, där de får omsätta sina nya kunskaper om förändringskommunikation i sina aktuella projekt. Som alltid är det när man konkret använder sig av en metod som man förstår hur den fungerar. Och Mangometoden fungerar, det är alla deltagare överens om. Enbart kunskapen om ATT människor reagerar på förändringar som de utsätts för (dvs inte själva har valt) ger många aha-upplevelser. Vi människor utgår ibland ifrån att ”andra” är som vi själva och i förändringstider kan det bli lite problematiskt.

Exempel: Om jag som förändringsledare tycker om en förändring finns chansen/risken att jag utgår ifrån att ”de andra” också tycker om den. När de, mot min förmodan, INTE tycker om den, kan jag bli mycket förvånad och kanske till och med provocerad. Och kommunicera lite galet.

Om jag däremot VET och förstår att ”andra” kan reagera annorlunda än jag på förändringen, är jag förberedd och kan möta dessa reaktioner med mer relevant kommunikation.

Det här är alltså EN sak som deltagarna lär sig på Mangoutbildningen. Andra exempel på saker de lär sig är hur de på ett mer dynamiskt sätt kan planera sin förändringskommunikation, vad de INTE bör göra kommunikativt i en förändring och vad som är förändringsledarens bästa vän.

Jag är stolt över de mycket fina utvärderingar jag fått på Mangoutbildningen. Här är några uttalanden från tidigare deltagare:

”Oj, det här är såå bra”

” Mycket matnyttigt som jag kan använda mig av i mitt arbete”

” Jag har fått information, verktyg och stöd så jag är mycket mer motiverad och lugnare inför kommunikationsarbetet i projektet”

” Kan användas till varje liten grej som ska förändras tex ett arbetssätt, rutin som förändras”

©Cath-signatur 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY