Den frågan fick jag nyligen efter en föreläsning jag höll om förändring, förändringsreaktioner och förändringsförmåga.
I grunden tycker jag att det är kontraproduktivt att etikettera människor som ”förändringsbenägna” eller ”icke-förändringsbenägna”, av den enkla anledningen att det ju beror på. Vad för slags förändring handlar det om? Hur stor påverkan har det på den förändringsutsatta personen? Hur många andra förändringar är personen utsatt för? Har personen möjligheter att påverka hur och vad om förändringen? Med mera…
Men när jag nu fick frågan: ”Vid vilken ålder slutar man att vara förändringsbenägen?” – Vad svarade jag?
Sanningen är att jag kom av mig. Ordentligt. Eftersom jag aldrig har tänkt att förändringsbenägenhet har något med ålder att göra. Herrejisses! Jaana Smolander och jag driver ju en podd tillsammans – Sextiq-podden – med missionen att upplysa om att vi människor är kapabla att utmana oss själva till att leva passionerat hela livet, både innan och efter 60 år.
Mitt svar på frågan där efter föreläsningen blev tyvärr lite svamligt, men NU vet jag vad jag vill svara:
Förändringsförmåga har ingenting med ålder att göra. Förändringsförmåga handlar om att välja vad och hur man vill göra i en förändring. Och kanske kan det till och med vara så att man väljer lite klokare med lite erfarenhet i bagaget så att man rentutav väljer bort vissa förändringar för att de inte passar in i ens liv?
NATURLIGTVIS byter jag ut ”förändringsbenägen” till ”förändringsförmåga” eftersom jag är övertygad om att vi kan träna upp den förmågan, som vilken annan förmåga som helst. Om vi väljer att göra det.
Själv tränar jag hela tiden på min förändringsförmåga, bland annat genom att iaktta hur jag reagerar när jag ställs inför utmaningar ( = förändringar). Med tiden har jag lärt mig vad jag behöver i olika delar av min förändringskurva. Det hjälper mig massor när jag ska välja hur jag vill reagera, agera och ibland interagera med andra.
Tränar du din förändringsförmåga?
Hur gör du det?
Kom gärna med dina bästa tips!