I dagens arbetsliv ska vi tycka om förändringar, anamma dem och helst vara med och driva dem. De som inte gör det har sämre chanser på arbetsmarknaden. Därför är det alltfler som tydligt deklarerar att de är förändringsbenägna. Jag undrar ofta om de som säger så har definierat vad de menar med att de är förändringsbenägna.
EN ingrediens i att vara förändringsbenägen borde vara hur pass många förändringar man är benägen att stå ut med under en och samma tidsperiod. Jag tror att de flesta skriver under på att det är direkt svårt eller i alla fall mycket utmanande för en person att under ett och samma halvår gå igenom följande förändringar:
- Flytta till en ny bostad
- Byta jobb
- Ta körkort
- Renovera köket
- Skiljas från sin partner och inleda en ny relation
- Skaffa en hundvalp
Och fastän vi inser att det är svårt att genomföra alla dessa förändringar på ett halvår, så är det något motsvarande vi ofta förväntas kunna göra på jobbet. För vem har inte varit utsatt för förändringar liknande dessa under ett halvår på sin arbetsplats?:
- Flytt till ett nytt arbetsrum
- Nya arbetsuppgifter
- Inlärning av ett helt nytt faktureringssystem för att kunna utföra de nya arbetsuppgifterna
- Lunchrummet byggs om
- Din närmaste och för dig viktigaste arbetskamrat slutar och du får en ny
- Du tilldelas ansvaret för en praktikant
För att inte tala om alla ”förbättringar” i form av nya handgrepp i de befintliga IT-systemen, nya arbetsprocesser och rutiner med mera, som även det innebär förändringar i det vardagliga arbetet.
Plus alla förändringar hemmavid…
Till slut kan ytterligare en förändring bli för mycket. Vi blir trötta, frustrerade och gör motstånd. Och kanske slutar.
När vi söker nya jobb säger vi dock fortfarande att vi är förändringsbenägna, för det är vad som förväntas av oss. 🙀
……………………………………………………………………………………………..
Hur många förändringar tål du?
När du har svarat på ovanstående fråga kan du fundera på detta:
Hur definierar du ordet ”förändringsbenägen”?