Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

7-38-55

7-38-55

mehrabian-7-38-55Om du som jag är intresserad av kommunikation så har du alldeles säkert träffat på den här sifferkombinationen. Den sägs förklara att i kommunikation människor emellan står orden endast för 7 % medan rösten står för 38% och kroppspråket för 55 %. Betydelsen av detta är ju – faktiskt – att orden i en kommunikationssituation är näst intill betydelselösa. Kan det verkligen stämma?

Jag har som student på högskolor och universitet, i otaliga böcker i ämnet kommunikation, på NLP-utbildningar och i många andra sammanhang stött på denna sifferkombination. Om någon källa för dessa siffror anges så nämns Albert Mehrabian, professor Emeritus i psykologi på UCLA, USA. Frågan är: Har DU läst hans originalarbete? Det heter ”Inference of attitudes from nonverbal communication in two channels” Albert Mehrabian and Susan R. Ferris (Journal of Consulting Psychology 1967 Vol 31, No 3, 248-252).
Läser du denna bok inser du att det som många sprider som en sanning, inte är en sanning, i alla fall inte utifrån Mehrabians arbete.

Mehrabian visade, i två skilda studier, att när människor uttrycker gillande eller ogillande så tillskriver vi olika delar av kommunikationen olika stor betydelse. Vad Mehrabians studier framför allt visade var att när en person är inkongruent i sin kommunikation, det vill säga när han/hon säger en sak men kroppspråket och/eller rösten uttrycker något annat än orden, då litar vi mer på kroppsspråket/rösten än på orden. Man kanske kan drista sig till att säga att risken är uppenbar att ditt kroppsspråk avslöjar dig i situationer där du säger saker du inte menar eller försöker dölja sanningar? Och omvänt – om du är helt kongruent i ditt budskap, dvs när både dina ord, ditt kroppsspråk och din röst uttrycker samma sak, då lägger dina lyssnare stor vikt vid det du säger.

7-38-55 är alltså inte procentsiffror som gäller i all kommunikation, endast i kommunikationssituationer där en person uttrycker gillande och/eller ogillande OCH när han/hon är inkongruent i sitt budskap. Det är värt att notera att Mehrabian aldrig har velat göra denna sifferkombination giltig för all slags kommunikation. Han har alltid betonat att den gäller i en mycket specifik situation:

Please note that this and other equations regarding relative importance of verbal and nonverbal messages were derived from experiments dealing with communications of feelings and attitudes (i.e., like-dislike). Unless a communicator is talking about their feelings or attitudes, these equations are not applicable. [Albert Mehrabian]

På hemsidan faktoider hänvisas till ett mail som Mehrabian skickat till Max Atkinson, som är expert på talekonst. I detta mail tar Mehrabian starkt avstånd till att denna sifferkombination tillåts gälla för all slags kommunikation:

I am obviously uncomfortable about misquotes of my work. From the very beginning I have tried to give people the correct limitations of my findings. Unfortunately the field of self-styled ’corporate image consultants’ or ’leadership consultants’ has numerous practitioners with very little psychological expertise. [Albert Mehrabian, 31 october 2002]

Här följer en intervju med Mehrabian från 2009 där han förklarar hur hans studie genomfördes och hur han ser på det faktum att sifferkombinationen sprids som en ”sanning” för all slags kommunikation (OBS! Inslaget med Mehrabian börjar 23 minuter in i programmet):

Intervju med Mehrabian

Slutligen en video, som beskriver det ovan skrivna. (tack till CreativityWorks):

Slutsats?
Kanske att ja, kroppsspråk är viktigt i kommunikation. Rösten och tonfallet likaså. Men det är även orden. Och framför allt – hur kongruent (eller i fas med sig själv, eller trovärdig) är personen som kommunicerar? Det vill säga: stämmer orden, kroppsspråket och rösten överens? I så fall lägger du stor vikt vid orden. Faktiskt.

🙂

Läs mer:

http://www.speakingaboutpresenting.com/presentation-myths/mehrabian-nonverbal-communication-research/

http://psycentral.wordpress.com/2009/03/03/body-language-myth-7-38-55-rule-dr-gary-wood-psycholog/

http://www.faktoider.nu/kommunikation.html

http://dspace.mah.se/bitstream/handle/2043/14170/Överdriven%20oro%20för.pdf?sequence=2

http://inrestyrka.blogspot.se/2010_05_01_archive.html

6 tankar om “7-38-55”

  1. Superbra text och naturligtvis är det så att talar hela kroppen kommer naturligtvis också betydelsen av resterande. Det blir tydligt när man föreläser om en sak som man brinner för. Eller när en information ska berättas för medarbetare och man inte själv riktigt gillar det. Har läst din bok och gillar den skarpt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY