Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Att vara svensk

Att vara svensk

falggaIdag vill jag dela ett blogginlägg som jag skrev redan 2011 (på en annan blogg).

…………………………..

Jag är svensk.

Jag är i alla fall född i Sverige och har bott här i nästan hela mitt liv. Och på mitt personbevis står det att min nationalitet är svensk. Men ibland känner jag mig inte som svensk. Jag förstår nämligen inte de svenska koderna fullt ut.

Nyligen gavs en utomordentlig bra bok ut: ”Den svenska koden – bra att veta för nya och gamla svenskar” (KnowWare Publications). Den sammanfattar skrivna och oskrivna regler och umgängesformer som finns i det svenska samhället, och som man behöver känna till för att smälta in i olika miljöer. Boken är i första hand skriven för invandrare till vårt land, men jag kan varmt rekommendera den till oss alla som är infödda ”svenskar”.

Boken blev i alla fall en riktig aha-upplevelse för mig. Nu förstår jag varför jag så ofta gör bort mig, säger fel saker, hamnar i pinsamma situationer och ibland – tyvärr – sårar människor. Pga okunskap.

En del av reglerna följs av förklaringar om varför vi svenskar gör som vi gör, men tyvärr inte alla. Och det är just de reglerna, som det inte ges förklaringar till, som jag inte förstår. Och som jag bryter mot. Med allt vad det innebär. Och jag börjar inse att det finns ofantligt många fler koder än de som står i boken. Koder, som jag heller inte förstår. Och bryter mot. I okunskap.

Tänka sig, att det ska vara så krångligt att vara den man är, dvs ”svensk”…!

©Cath

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY