Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Idag är det Pi-dagen

Idag är det Pi-dagen

pi4Pi-dagen tillägnas talet pi (π, ≈ 3,141592653589793…) och dagen infaller den 14 mars varje år. Ett kul sätt att uppmärksamma matematik, tycker jag. Här är lite fakta om Pi-dagen (från Wikipedia):

”Pi är en matematisk konstant som representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter. Datumet kommer av att 14 mars kan skrivas 3/14 med amerikanskt datumformat, och de tre första siffrorna i decimalutvecklingen av pi är just 3,14. Pi-dagen är inte någon officiell högtid, men i ett flertal länder har denna dag blivit en dag då matematik uppmärksammas på olika sätt av skolor. Dagen firades för första gången 1988 på museet Exploratorium i San Francisco. USA:s representanthus har 12 mars 2009 beslutat att Pi-dagen skall vara nationell minnesdag.”

Stefan Ekberg, som driver förlaget Redaktionen, ger i sin bok ”Kreativitet utan flum” förslag på hur man kan träna sin kreativitet. Ett av förslagen är att lära sig så många pi-decimaler som möjligt. Ok, tänkte jag och satte av tio minuter.

Jag kom ihåg 40.

Rekordet är 67. 890.

Frågor på det?  🙂

©Cath-signatur 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY