#ComcathLyftet är en serie artiklar om lyftandets princip. Generösa personer delar med sig av hur de lyfter sig själva. Comcath lyfter dem genom artiklarna.
Leif Grytenius – högkänslig föreläsare och coach med stort hjärta
Vill du ha en kunnig, inkännande och vänlig coach ska du vända dig till Leif Grytenius. Han är vidsynt, livsbejakande och ödmjuk. Det är ytterst lätt att känna sig sedd och upplyft av honom, hans uppmärksamhet är genuin. Och han är duktig på att stötta i såväl kris som i framgång. Han peppade till exempel mig med en smaskig tårta när jag fick ett nytt chefsjobb för några år sedan. Sen kom han med en ny tårta när jag mobbad, stukad och nergjord lämnade samma uppdrag ett halvår senare. Tillsammans med tårtorna levererade han givande och uppmuntrande samtal. Eftersom han är en sån när- och härvarande person kan det inte bli på något annat sätt. Man kan lugnt säga att Leif har hjärtat på helt rätt ställe.
Och det kanske inte är så konstigt när man vet att Leif är högkänslig (HSP= Highly Sensitive Person). Det kan låta som en bokstavskombination, som att det är en diagnos, men det är det inte. HSP är ett personlighetsdrag och inte mindre än 20 % av befolkningen beräknas vara högkänslig. De senaste åren har det skrivits mycket om HSP så kunskapen om detta personlighetsdrag och vad det innebär har ökat betydligt. Leif bidrar i stor utsträckning till denna kunskapsspridning genom sitt företag Grytenius Group AB.
Han föreläser om HSP för privatpersoner, föräldrar och ledare, coachar live samt via telefon och har ett matnyttigt nyhetsbrev med tips för högkänsliga. På hemsidan kan du dessutom testa om du eller ditt barn är högkänslig genom enkla test. Det är i samarbete med forskaren Ph.D. Elaine Aron, och med tillåtelse från Egia förlag, som Leif kan erbjuda dessa unika tester online.
Och – som om ovanstående inte vore nog – just nu (juni 2017) har han slutfört den första versionen av ett manus till en bok om högkänsliga barn:
”Det finns cirka 1,5 miljarder högkänsliga i världen och ju fler vi når av dem, desto bättre”
Säger han och ögonen lyser.
HSP – Leifs lyft
Leif är beteendevetare och har dessutom en filosofie kandidatexamen i datavetenskap. Han har arbetat som IT-tekniker, kanslichef, organisationsutvecklare och coach. Bland annat. Inte sällan har det varit tufft att inordna sig i det traditionella tänket att det är full fart och prestation som gäller:
”Jag tror att det är mycket viktigt att reflektera över om man är på rätt väg, både som enskild medarbetare och som ansvarig i ett företag. Man brukar hänvisa till att det inte finns tid till att reflektera. Det är klart att det finns tid till det! Ges det inte tid till reflektion så uppstår problem, både för individen, samhället och organisationen. Naturligtvis.”
När han kom i kontakt med begreppet högkänslighet via boken ”Drunkna inte i dina känslor” kände han igen sig. Året var 2012, men det tog ett tag innan han kunde acceptera att han var högkänslig. Han ville så gärna vara ”normal”… Hösten 2014 bestämde han sig dock för att kliva ur högkänslighetsgarderoben. Vid den tidpunkten hjälpte han nyanlända i Sverige att komma in på arbetsmarknaden. Avsaknaden av reflektionstid och inga sunda insatser för att göra arbetssituationen bättre gjorde Leif sjuk. När det dessutom visade sig att Leifs värderingar skilde sig från den organisation han arbetade för blev det helt enkelt omöjligt att arbeta kvar:
”Det vi sa att vi gjorde och det vi faktiskt gjorde låg så långt ifrån varandra att jag hade fått fysiska besvär. Armarna protesterade. Jag hade värk och svårt att röra dem. Mitt huvud drog åt ett håll och mitt hjärta åt ett annat. Jag fattade ett beslut att nu får det vara nog.”
Så han sa upp sig. Med omedelbar verkan.
”Visst var det läskigt, jag hade ju ingen annan försörjning. Men mitt hjärta viskade: ”Det kommer att orda sig”. Dessutom har jag en sambo som tydligt och klart deklarerade ”Vi fixar det här!” Utan hennes stöd hade jag inte vågat hoppa.”
Säger han och ler. Detta samtidigt vänliga och finurliga leende, som gör att man anar att det finns hur mycket idéer och planer som helst i hans huvud. Och det var en sån idé som gjorde att han startade sitt företag, som helt utgår från ett HSP-tänk. Han andas, lever och livnär sig på HSP numera. Och det går bra. Konstigt annars när hans hjärta och hjärna går i samma riktning, när han följer sina värderingar och livsmål. Idag titulerar sig som HSP-specialist.
”Nu när jag lever efter mina HSP-förutsättningar och väljer att se HSP som en stor tillgång, är allt lättare. Högkänsligheten ger mig så många fördelar; jag upplever mer, med alla sinnen, kan snabbare avgöra vad som är bra för mig och vad som inte är det, skapar djupa och meningsfulla relationer och njuter helt klart mer av livet. Tack HSP för det!”
Önskan – att göra de högkänsligas röst legitim
Leif är övertygad att om vi i större utsträckning lyssnade på de högkänsliga personerna (och vidtog åtgärder) skulle vi minska ohälsotalen betydligt och dessutom undvika att genomföra förändringar som inte är bra för oss människor. De högkänsliga märker nämligen farorna först. Det verkar vara naturens sätt att hjälpa oss. Bland djuren är faktiskt andelen högkänsliga också 20 % och dessa individer har till uppgift att först upptäcka faror och varna de andra i flocken. Leif (och andra) menar att det är likadant för oss människor. Därför bör vi lyssna mer till vad de har att säga.
”Jag vill lyfta de högkänsligas situation, vad det innebär att ha detta personlighetsdrag och vilken oerhörd nytta och tillgång det skulle kunna vara, inte bara för individen utan för hela samhället.”
Det är lätt att förstå varför hans företagsmotto är Sensitive and Proud 🙂
Leifs 10 steg för att lyfta sig själv
- Gnälla över hur besvärligt livet är.
- Gnälla ännu mera på hur besvärligt livet är. Jag är från Närke så det där med att gnälla verkar finnas i generna.
- Komma på mig själv med att jag inte accepterar hur det är.
- Acceptera hur det faktiskt är.
- Börja fundera över hur jag önskar att det skulle vara istället.
- Undersöka vilka alternativ som står tillbuds.
- Vara lite frustrerad över att det alternativ jag helst av allt önskar fanns, inte finns att välja på.
- Acceptera de val som faktiskt finns och undersöka vilket av dessa som för ett steg i önskvärd riktning.
- Fatta beslut om vilket alternativ jag ska välja.
- Börja agera enligt valt alternativ.
”Att lyfta mig själv brukar följa det här mönstret. Ett mönster som tog mig många år att upptäcka. Ska jag vara helt ärlig är det först sista åren jag knäckt koden.”
OBS! Läs Leifs blogg som innehåller mängder med inspirerande inlägg om högkänslighet, vad det innebär att vara högkänslig och hur du kan välja att se HSP som en tillgång. Anmäl dig också till hans nyhetsbrev med tips för högkänsliga.