Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

#ComcathLyftet Nr 3: Linda Mathiasson

#ComcathLyftet Nr 3: Linda Mathiasson

Foto: Vaino Ranung
#ComcathLyftet är en serie artiklar om lyftandets princip. Generösa personer delar med sig av hur de lyfter sig själva. Comcath lyfter dem genom artiklarna.

Linda Mathiasson – organiserad lyftare av rang

Linda lyfter inte bara människor – hon organiserar lyftandet, så att fler lyfter fler. Hon skapar organisationer, nätverk och opinionsbildning för att lyfta svåra frågor såsom psykisk ohälsa, våld i nära relationer och mobbning. Genom sitt starka engagemang och stora arbetsinsatser får många människor, som oftast inte lyfts fram i media, en röst. En stark sådan:

”Vi måste börja prata om det som döljer sig under ytan. Att lyfta det som idag är skuld- och skambelagt är ett måste för att motverka psykisk ohälsa, våld i nära relation och mobbning.”

Hennes engagemang är stort och omfattande. Hon skriver, och har fått publicerat, inte mindre än 40 insändare, debattinlägg och artiklar om dessa ämnen. Hon har startat, engagerat sig i eller volontär-arbetat för flera organisationer i dessa frågor, bland annat Slagfärdiga, Steg för Steg och Mind. Dessutom kan man relativt ofta se uppdateringar liknande dessa på hennes Facebook-sida: ”…och så ska jag ge en stund av min tid till de som behöver.”

Varifrån kommer ditt starka engagemang för utsatta människor?
”Jag har egen erfarenhet av utsatthet och har tagit mig vidare på egen hand och på olika sätt och jag ser att fler skulle ha chansen att ta sig vidare bara de vet att det är möjligt. Av den tanken utmynnades mitt engagemang för utsatta människor.”

Linda och jag möttes när vi båda var engagerade i frågan om våld i nära relation. På den tiden var det fortfarande tabu att prata om att det finns mammor som utövar våld mot sina barn. I en workshop tog jag mod till mig och lyfte frågan och jag kunde riktigt känna hur tyst det blev i församlingen. Efter, som jag upplevde, en evighet sa Linda: ”Så bra att du tar upp detta, det här behöver vi våga prata om”. Gissa om jag var tacksam för hennes inspel. Tidigare hade jag endast mötts av tystnad och ifrågasättanden om jag verkligen hade belägg för att detta slags våld förekom. Linda vågade trotsa normen, lyssnade, bekräftade och lyfte frågan till en högre nivå.
Dessutom såg hon till att jag engagerades i styrelsen för organisationen Slagfärdiga och på det viset fick jag förmånen att uppleva hennes starka engagemang och arbete på nära håll.

Det är lätt att bli imponerad av Linda. ”Hur svårt kan det va?” måste vara hennes signum. Hon tar sig an kontakter med styrelser och medlemmar, kursadministration, produktion av medlemstidning, registerhantering, inläsning, uppdatering av webbsidor och allt där emellan som om hon inte har gjort något annat. Dessutom axlar hon arbetsgivar-, ekonomi- och informationsansvar, som om det vore det mest självklara i världen. Och – när det gäller att söka bidrag till ideella organisationer är hon fenomenal.
Linda är helt enkelt en klippa.

Lindas storhet är hennes förmåga att se och agera på/för helhetsbilden/-problemet och samtidigt engagera sig i enskilda personers öden. Hon ser det stora och det lilla samtidigt och kan med lätthet skifta däremellan. Antagligen för att varje större problem/utmaningar ju härrör från flera enskilda individers öden.

”Enskilda öden” – bakom de orden finns ju alltid människor av kött och blod, som råkat ut för saker. Precis som Linda:

”Jag har lyft mig själv från mångårig mobbning på jobbet genom att dels starta Steg för steg men också genom att slänga mig ut från den mobbande arbetsplatsen till studier. Vägen till att lyfta mig var rätt lång med diverse olika terapier, samtal, skrivande och målande för att bearbeta det svåra. Samtidigt har mitt engagemang för andra människor i utsatta situationer hjälpt mig att sätta ord på min egen utsatthet. Det har till exempel resulterat i en bok, som i stort sett är klar och nästa steg är att se vad jag ska göra med den. Att skriva och försöka påverka på olika sätt har varit ett viktigt sätt att lyfta mig samtidigt som jag då också bearbetat det jag varit med om från mobbning och annan utsatthet. Och har också resulterat i konkreta tips om vad som kan vara gångbart för någon som varit utsatt för mobbing eller annan utsatthet.”

2012 startade alltså Linda Steg för steg, en organisation som arbetar för en bra psykosocial miljö. På hemsidan står det att Steg för steg är den enda organisationen som verkar för nolltolerans mot kränkande behandling, oavsett var, eller på vilket sätt den sker – fysiskt, psykiskt eller på nätet, oberoende om det handlar om barn, ungdom eller vuxen. Steg för steg ska via påverkan och kunskap verka opinionsbildande. De vill också att mobbning kriminaliseras och blir det brott som det är att utsätta någon annan för systematiska kränkningar.

Hur kom du på idén att starta Steg för steg?
”Jag startade Steg för steg för att jag såg att det saknades en organisation som tog ett helhetsgrepp när det gäller mobbning oavsett var den sker någonstans. Det fungerar inte att någon verkar mot barnmobbning, någon annan mot vuxenmobbning och en tredje mot nätmobbning. Det blir för spretigt och för många viljor för att det ska bli någon beslutsfattare som tar tag i problemet. Att ha EN lagstiftning mot mobbning istället för flera borde vara bättre än halva och/eller många försök till lösningar som inte fungerar.”

Säger hon som det mest självklara i världen. Det krävs en organiserare av rang för att se behovet.

Som en naturlig följd av sitt starka engagemang för människor är hon snart färdig socionom, vad annars skulle hon jobba med? 🙂 I höst kompletterar hon sista terminen med religionsvetenskap, handikapprätt och religion, våld och terror.

Linda arbetar redan nu som coach.

Linda MathiassonDu kan anlita henne genom att maila på linda@lindam.se eller ringa på 0709-603081. Det går också att nå henne via hemsidan www.lindam.se

……………………………..

Sammanfattning av Lindas Lyft-Principer:
  • ta hjälp
  • samtala
  • skriv
  • måla
  • organisera dig
  • påverka

©Cath-signatur 1

tidigare #ComcathLyft                                               Nästa #ComcathLyft

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY