Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

”Här måste man vara förändringsbenägen”

”Här måste man vara förändringsbenägen”

Känner du igen uttalandet? Snart sagt ”alla” pratar om att vi måste vara förändringsbenägna, kunna förändras i en snabb takt och acceptera att förändring är en självklarhet. Och visst har du en fördel om du känner så och – framför allt – kan agera på det sättet. Då får du med största säkerhet ett visst försprång på dem som inte har lika lätt att anamma förändringar.

MEN, det är långt ifrån en majoritet som känner och agerar så. Huvuddelen av oss människor tycker, mer eller mindre, att förändringar är jobbiga. Och det är väl inte så konstigt? Det som är välkänt känns tryggt, det som är okänt känns mindre tryggt. Det fina i kråksången är att om du lär dig mer om hur du reagerar och agerar i förändring så kan du hantera dem på ett mer konstruktivt sätt.

Nyligen träffade jag en person som tidigare under hösten hade lyssnat på ett av mina föredrag om förändring. Hon sade så här: ”TACK för ditt föredrag om förändring, det gav ett sånt hopp, det blev så tydligt att förändringar går över, de är inte oändliga. Jag fick sååå mycket kraft av det.”

Hon var den nionde personen som gav mig liknande återkoppling på det föredraget. Och eftersom så pass många tycker att det hjälpte dem vill jag ge det till dig också. Naturligtvis kan inte allt jag sade och gjorde redovisas här, men föredragets innehåll kan sammanfattas så här:

”Många vill gärna ha förändring men få vill förändras…” 

Du har säkert hört talesättet. Många vill absolut ha förändring men långt ifrån lika många vill bli förändrade (av andra). Egentligen är det inte så konstigt.

Jag kan bli lätt (eller starkt) provocerad när andra talar om för mig att vad jag ”måste” göra, och jag tror inte att jag är ensam om att känna så. Därför är det lätt att förstå att det kan komma reaktioner på förändringar som andra beslutat om.

 

Förändringskurvan

Förändringskurvan visar hur människor som utsätts för förändringar reagerar. Och de gör det efter en ganska förutsägbar kurva. OBS! När du fortsätter att läsa – fundera på hur du brukar reagera när du utsätts för förändringar.

 

Om förändringen är stor regerar man oftast med blockering – man tar inte in förändringsbudskapet. Här är allt fortfarande ”som vanligt”.

Efter ett tag sjunker budskapet in och man börjar reagera och bjuda på motstånd – man vill inte att förändringen ska genomföras, man vill ha det ”som det alltid har varit”. Den övergripande frågan man ställer sig i den här fasen är ”Varför?”

I bearbetningsfasen funderar man först över hur det blir för en själv när förändringen genomförs och när man vet det undrar man hur det blir för den närmaste (arbets-)gruppen/ de närmaste kollegorna eller liknande. Övergripande fråga är ”Hur?” (”Hur blir det för mig?” respektive ”Hur blir det för min arbetsgrupp/mina kollegor?”)

Och efter ytterligare en tid vill man verkligen prova det nya och se vad det kan leda till. Man undrar: ”Om jag gör så här, så kanske det blir så här?”

Till sist har man anammat det nya och ser det som ”det som alltid har varit” = man har en ny verklighet.

Olika personer behöver olika tid på sig för att ta sig igenom förändringar. De flesta som har lätt för att anamma förändringar har goda erfarenheter av förändringar; de har blivit bra bemötta och fått hjälp att komma vidare, framför genom att de har fått svar på sina frågor.

När du har större koll på hur du reagerar förstår du var i kurvan du befinner dig – dina frågor ger vägledning. Det är väldigt viktigt att du får svar på dina frågor. Om du inte har svar – ta reda på dem!

Det kan kännas ganska ok att veta att du kommer att röra dig framåt i kurvan, även om det kan ta tid. En förändringsprocess tar slut. Till slut. Den ÄR ändlig.

Här är några tips för dig som är i en förändring:
  • Skriv dagbok – så att du vet vilka frågor du har
  • Var snäll mot dig själv – Förändring tar energi
  • Ha koll på dina behov – Ta extra väl hand om dig; vila, sov ordentligt, ät och drick, rör på dig, Tro inte att det kommer vara ”business as usual” när du är i en förändring (som du inte själv valt)
  • Ge dig tid – Alla har sin egen kurva
  • Skaffa svar på dina egna varför – VARFÖR vill du vara med i förändringen?
  • Sätt dina egna mål!
  • Fokusera på allt som inte förändras – det mesta förändras inte, eller hur?
  • Prata med någon utomstående – I en större förändring kan det vara bra att få ett utanför-perspektiv

Och du! När du kommit igenom förändringen – FIRA! 😸

©Cath-signatur 1

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY