Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Körkort i kommunikation?

Körkort i kommunikation?

Jag envisas med att definiera kommunikation, om och om igen. Jag upplever nämligen att det är en till stora delar glömd kunskap. Kommunikation kommer från latinets ”communicare” som betyder att man gör så att något blir gemensamt. Detta gemensamma skapande sker i samspel mellan människor. Samspelet mellan människor hjälper oss att förstå världen, så att den blir gripbar och förändringsbar.

Kommunikationen (samspelet) sker genom att vi pratar och agerar i förhållande till varandra. Ordet ”agera” är viktigt här. Kommunikation är inte enbart ord som vi delar med varandra utan det handlar också om hur vi väljer att vara (agera) mot varandra.

Man kan titta på området ”trafik” och därigenom förstå kommunikationens betydelse.
Det krävs ganska mycket för att kunna få ett körkort. Vi måste visa, både teoretiskt och praktiskt, att vi behärskar bilkörandets konst. Vi lär oss att hantera bilen och vi lär oss trafikregler (som talar om hur vi ska uppträda i trafiken).

I Sverige har vi till exempel högertrafik. De flesta vet det och kör därför på rätt sida. Om vi inte var tydliga med att det är högertrafik i Sverige skulle många turister antagligen köra på fel sida.
I bilskolan lär vi oss att vi ska använda blinkers för att tydligt visa andra medtrafikanter åt vilket håll vi ska köra. Avsaknaden av blinkande kan göra att en medtrafikant inte stannar, och en krock är ett faktum. Vi vet att om det står ”70” på en rund skylt med gul botten och röd ram så ska vi inte köra fortare än 70 km i timmen. Vi lär oss att vi ska stanna vid en skylt som det står ”stop” på. Högerregeln styr oss att släppa fram medtrafikanter som kommer från höger. Vi lär oss hur vi ska köra om en annan bil. Och så vidare.
Med andra ord: vi lär oss väldigt mycket om hur vi ska agera (= kommunicera) gentemot våra medtrafikanter för att trafiken ska fungera så smidigt och olycks-fattigt som möjligt. Och de flesta av oss lägger ner ganska mycket tid på att lära oss det.

Det är få människor som lär sig om kommunikation i vardagen, det vill säga hur och vad de kan säga och göra (=kommunicera, samspela med andra) för att få samspelet att fungera så bra som möjligt. Tänk om vi fick lika bra utbildning i vardaglig kommunikation som vi får i trafik och bilkörning? Då skulle kanske samspelet bli bättre och missförstånden färre.

Fast det är klart; det finns ju de som, trots bra utbildning, inte kör på höger sida, inte blinkar när de ska svänga, kör fortare än 70 på en 70-väg, inte stannar vid en ”stopp-skylt”, inte släpper fram dem som kommer från höger samt gör omkörningar som trotsar alla regler…

©Cath-signatur 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY