Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Sex tips till dig som är förändringsutsatt

Sex tips till dig som är förändringsutsatt

Egentligen gillar jag inte såna här listor. Jag tror nämligen att det mesta i livet handlar om betydligt mer än en sex-, sju-, åtta-, nio- eller tiopunktslista, det vill säga det behövs oftast betydligt mer än att göra sex saker för att allt ska bli ”rätt”. 

Men trots att jag tycker så vill jag ge dig som är förändringsutsatt några saker att tänka på i den situation du befinner dig i. 

En förändringsutsatt person definieras av att den blivit utsatt av en förändring som personen inte har efterfrågat. Det är alltså någon annan som har beslutat att personen i fråga ska förändras. Det kan handla om allt från en ovälkommen omorganisation på jobbet, nya arbetsuppgifter till en ny chef. Och allt däremellan. Att vara förändringsutsatt innebär att ens vardag ändras till något obekant och kanske lite skrämmande. Det innebär också att en hel del energi går åt till att ta in, förstå och bearbeta förändringen. 

Här är tipsen:

  • Ta hand om dig. Se till att äta, dricka och sova ordentligt. Och rör på dig. Ja, det är väldigt basala saker, och de blir ännu viktigare när du är förändringsutsatt. 
  • Skriv dagbok. Genom att ge dina tankar utrymme kan du få koll på saker som du annars kanske inte uppmärksammar. I dagboksanteckningarna upptäcker du kanske att du blir extra trött på viss sorts information om förändringen eller att du behöver göra nåt för att komma vidare i förändringsprocessen. Eller så förstår du att du saknar svar på för dig viktiga frågor. Till exempel. 
  • På tal om frågor: Ta dina frågor på allvar och ställ dem till någon som du tror kan besvara dem. Det är ingen större idé att ställa frågor till arbetskollegor som antagligen, liksom du, inte har svar på dem. Risken när du luftar frågorna med dina arbetskollegor är att det blir mer av gnäll än konstruktiv framåtrörelse. 
  • Skaffa ett bollplank utanför förändringsorganisationen (och som inte är din partner!). Som förändringsutsatt har man ofta mycket tankar och funderingar som det kan vara bra att lufta med någon, som inte är med i den aktuella förändringsprocessen.
  • Gör saker som du tycker är roliga och som ger dig energi. 
  • Och – mycket viktigt: Ge akt på dig själv – hur förändras du

Förändringskurvan kan hjälpa dig att förstå dig och dina förändringsreaktioner. När du prenumererar på Comcaths nyhetsbrev Cathtalk får du Förändringskurvan. 

Prenumerera på Cathtalk här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY