Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

”Dra chefskortet”

”Dra chefskortet”

 

Jag möter återkommande detta uttryck från chefer när jag pratar om Mangometoden (målgrupps- & situationsanpassad förändringskommunikation). Mangometoden handlar om att förstå hur människor reagerar när de blir utsatta för förändringar så att man med den kunskapen kan kommunicera på ett effektivt och framåt-riktande sätt i och under förändringar. De här cheferna säger nåt i stil med: ”Ja, det kan säkert vara bra för förändrings- och projektledare men som chef har jag ju förmånen att dra chefskortet, så då behöver jag inte det här.”

Jodå, jag fattar att dessa chefer använder uttrycket som ett argument för att de inte behöver Mangoutbildningen, det vill säga att de vill bli av med mig. MEN, samtidigt säger det nåt annat om dem. De tror förmodligen på allvar att det går att genomföra förändringar genom att peka med hela handen. Och, javisst går det att genomföra förändringar på det sättet. ALLA förändringar går att genomföra på det sättet.

Frågan är bara hur framgångsrika och bestående såna förändringar blir? Hur många av de förändringsutsatta medarbetarna har på riktigt anammat förändringen och bidrar till att den blir effektiv i betydelsen: ”förändringen når de resultat som satts upp”?

Alltså: blir det en reell förändring eller enbart en förändring på papperet, det vill säga något man kan skriva att man genomfört i en rapport till ledningen?

 

Jag tycker naturligtvis att det här är ett galet uttryck.

Och det handlar verkligen inte enbart om att jag med uttrycket blir avspisad som säljare av Mangoutbildningen. Jag har alltid tyckt att uttrycket är galet, även som anställd och – som chef.

Häromdagen berättade jag om det här uttrycket för en nära vän, som är chef. Hen såg mäkta förvånad ut och sa typ så här:

Jaha, men det var ju intressant. Då kan man ju bara dela ut ett ”chefskort” till vem som helst och säga: ”Nu är du chef, du får inget mer betalt, men du har chefskortet.”  Vilken idioti!

Det var denne chefs reaktion på, och uppfattning om uttrycket.

Som innebär att jag inte säker på vad som menas med uttrycket…

Vet du?

Jag tar tacksamt emot upplysningar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY