Inte nödvändigtvis.
Tyvärr kan det ibland vara så att de som leder / driver förändringen inte har någon som helst lust att lyssna på förändringsförslag på den förändring de genomför.
Till deras försvar ska dock sägas att de ofta redan har en bestämd förändringsplan / – metod att förhålla sig till och inte har utrymme för några förändringar på förändringen. De har nästan lika liten reell förändringspåverkan som de som är direkt förändringsutsatta.
Sen talas det om agilt arbetssätt; att olika delar i förändringsprojektet ska följa varandra och jacka i varandra. Det ska finnas en följsamhet mellan de olika ingående delarna. Ofta(st) används det arbetssättet i själva förändringsprojektet. Och det är bra. Ännu bättre vore det om denna agilitet även användes när det handlar om själva införandet i ”linjen” (i den ordinarie organisationen).
Men icke!
Linjens medarbetare förmodas göra som förändringsledningen säger, för de som genomfört förändringen vill (och kan oftast) inte förändra det som förändrats.
Dessutom sköts ofta(st) införandet i ”linjen” av chefer, som inte har varit med i förändringsprojektet och därför inte har samma kunskap / kompetens som dem som ingick i förändringsprojektet.
Som jag ser det behöver förändringsprojekt utvidgas med uppdraget / ansvaret att hjälpa linjens chefer att införa förändringen i linjen.
Undrar när det blir så?