Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Träna förändringsförmågan!

Träna förändringsförmågan!

 

När någon sätter etiketten ”förändrings-O-benägen” på en annan person är det lätt att dra slutsatsen att den etiketterade personen både uppfattas som och själv känner sig oförmögen till förändring.

Inget kan vara mer fel!

Naturligtvis kan vi förändra oss.

Vi gör det hela tiden.

Det är själva essensen i att leva.

Som jag tidigare skrivit om är det klart smartare att prata om förändringsförmåga. En förmåga kan tränas. Därav följer naturligtvis att förändringsförmågan kan tränas.

 

Vad är då förändringsförmåga?

Sett till en hel organisation handlar det om att skapa en framgångsrik förändringskultur.

Ingående delar i en ”framgångsrik förändringskultur” handlar ofta(st) om att det finns en accepterad förändringsmodell inom företaget, att chefer/ledare är utbildade i förändringsledning samt att man arbetar aktivt med både ledarskap och kommunikation.

Det låter naturligtvis bra, men hur olika företag väljer att skapa en sådan kultur skiljer sig åt, vilket kan ställa till det för nya medarbetare med erfarenhet av en annan sorts ”framgångsrik förändringskultur”.

 

Personlig förändringsförmåga

Tyvärr är det är få organisationer som pratar om medarbetarnas personliga förändringsförmåga. Till syvende och sist är det ändå var och en av de förändringsutsatta medarbetarna som behöver förstå, anamma, bidra och utvecklas med förändringen. Därmed borde varje enskild medarbetares förändringsförmåga vara av intresse för en organisation som vill genomföra förändringar.

Det betyder att alla, oavsett titel eller position i en organisation, borde träna sin förändringsförmåga.

Vad innebär det då att träna sin förändringsförmåga? VAD ska tränas? Och hur?

Det handlar om att öka din förmåga att möta förändringar, ta dig igenom dem och återhämta dig från dem. Till del handlar det om att utveckla din anpassningsförmåga, men det handlar också om att öka din motståndskraft mot de påfrestningar som förändringar kan innebära. Några tips:

 • Ge dig tillräckligt med tid och utrymme för att reflektera över det som händer, hur du reagerar på det och vad du behöver för att komma vidare.
 • Förstå förändringskurvan och, mer specifikt, hur just DIN förändringskurva ser ut. Detta handlar om att förstå dina förändringsreaktioner och vad du behöver för att komma vidare i förändringsprocessen. Ställ dig till exempel de här frågorna: HUR reagerar jag på förändring? VAD reagerar jag på? VARFÖR reagerar jag? Vad behöver jag för att komma vidare?
 • Ta reda på fakta. Se till att du får svar på de frågor du har om förändringen och dess effekter / tänkta resultat. Utan fakta ökar risken för att du lyssnar på rykten och skvaller, vilket inte ökar din förändringsförmåga. Tvärtom!
 • Anamma sinnesro-bönen, så att du snabbare fokuserar på rätt saker: ”ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden”
  • uppmärksamma till exempel vad som INTE förändras. I ett inledande skede kan en förändring ibland uppfattas som att ”allt” förändras, men så är det i stort sett aldrig.
  • se till att göra det du kan för att få det du vill i en förändring.
 • Ta hand om dig själv, var snäll mot dig själv. Lyssna på dina behov, känslor och tankar – de berättar för dig vad du behöver. Var noga med att tillfredsställa dina basbehov (äta, sova, motionera, umgås med nära och kära).
 • Förvänta framgång, det vill säga intala dig själv att bra saker kommer att hända i och med förändringen.
 • Odla sunda och goda relationer.

 

©Cath-signatur 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY