Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

DAGBOKENS DAG

DAGBOKENS DAG

 

Jajamän, det finns en speciell dag för dagboken 😸

Det gillar jag, dagboks-skrivande har varit en del av mitt liv sen jag var sju år.

Dagboks-skrivande utvecklar vår kommunikation. Naturligtvis. Allt skrivande utvecklar vår kommunikativa förmåga. Och – ger oss hälsofördelar! Här är några:

  • våra mål kan bli tydligare och mer konkreta. Dagboksanteckningar om våra mål ger oss dessutom bra förutsättningar att mäta våra framsteg.
  • vårt minne kan förbättras i och med att vi sorterar vad som är viktig respektive mindre viktig information
  • vi kan träna upp vår självdisciplin genom att varje dag skriva några rader (saker vi gör regelbundet övar upp vår självdisciplin)
  • dagboksskrivande kan vara läkande genom att vi skriver om och bearbetar saker som är tuffa för oss
  • genom skrivandet utforskar vi språket och inte sällan stärker vi vår vokabulär
  • kreativiteten kan få sig en skjuts. Dagboksnoteringar är till för dig, ingen annan, och det kan få dig att släppa på censureringskravet – det finns inget rätt eller fel. När du bara skriver poppar inte sällan en idé upp och – en idé föder en annan
  • Ju mer du skriver, desto större chans är det att du blir riktigt haj på att snacka snyggt = bättre kommunikativ förmåga

Själv använder jag även dagboksskrivandet som en slags meditation; jag censurerar inte det jag skriver utan låter bara fingrarna löpa över tangenterna och formulera det de vill. Fritt. Så håller jag på i ungefär en kvart. I stort sett varje morgon. Ibland är det riktigt tråkig rappakalja som sätts på pränt men ibland framkommer en briljant idé eller insikt. Det är riktigt spännande!

Skriver du dagbok?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY