Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Vad betyder ”förändringsutsatt”?

Vad betyder ”förändringsutsatt”?

Jag började använda ordet förändringsutsatt för cirka fyra år sedan. Jag ville tydliggöra att det finns en hel del människor som, när de blir utsatta för förändringar ( = de väljer inte själva att förändras, någon annan bestämmer att de ska förändras) tycker att det är jobbigt, svårt och problematiskt. Och att de då reagerar.

Vilket är fullt naturligt. ⁠

Jag ville också tydliggöra att det är näst intill nödvändigt att förändringsutsatta personer tillåts känna och till del även uttrycka dessa reaktioner om de ska kunna komma vidare i sina personliga förändringsprocesser. ⁠

Då, för fyra år sen, sågs ordet ”förändringsutsatt” som ganska ”negativt”. Folk menade att ordet enbart pekade på det som var jobbigt och tungt med förändringar. Man ville hellre prata om förändringsbenägenhet och uttryckte att förändringar var spännande, positivt utmanande och ofta roliga. ⁠

Tackochlov så har det hänt en del på fyra år. Speciellt mycket det senaste året. Corona-pandemin har för många människor inneburit en del icke-efterfrågade förändringar och alltfler inser att det faktiskt kan vara jobbigt att utsättas för förändringar. Till och med de personer som betecknar sig själva som förändringsbenägna.

Det är mycket bra, för det innebär förhoppningsvis att fler människor har större förståelse för andras förändringsreaktioner. Det skulle i sin tur innebära att fler kan få hjälp och stöttning när de behöver det.

Och – nu får jag allt oftare mer positiva kommentarer om ordet ”förändringsutsatt”. ⁠ 😸

………………….

Känner du dig förändringsutsatt❓⁠

Eller utsätter du kanske andra för förändringar?

De flesta av oss blir förändringsutsatta. ⁠
Det är en del av livet.⁠
Frågan är hur vi hanterar det. ⁠
Och lär oss av det. ⁠

Det är det här jag jobbar allra mest med. 😸 ⁠

Många av mina konsultuppdrag, Mangoutbildningen, min coaching, flera av mina föreläsningar och det digitala verktyget iPUFF (som är under utveckling) handlar om förändringar. Och kommunikation.

Hör av dig om du vill veta mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY