Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Inre kommunikation – grunden till all vår kommunikation

Inre kommunikation – grunden till all vår kommunikation

När vi pratar om god kommunikation uppehåller vi oss ofta vid mottagaren av våra budskap, och jag är en av de första att förorda att vi behöver bli bättre på att lyssna på vår(a) mottagare. MEN – samtidigt får vi inte glömma bort att vår kommunikation med andra påverkas väldigt mycket av vår egen inre kommunikation, det vill säga den inre dialog vi alla för med oss själva. Medvetet eller omedvetet. Genom att bli medveten om dina tankar, din inre kommunikation, ökar din förmåga att kommunicera effektivt.

Vi tänker massor av tankar varje dag, varje timme, varje minut. Det är ett ständigt flöde av tankar i vårt medvetande. Det är bland annat genom våra tankar som vi gör vår värld begriplig. Det betyder till exempel att våra tidigare erfarenheter, våra värderingar och våra fördomar påverkar hur vi uppfattar världen. Och dem vi kommunicerar med. Om vi inte är uppmärksamma på vad vi tänker finns risken att vi låter våra erfarenheter, värderingar och fördomar styra hur vi uppfattar andra människor. Vi kanske till exempel tillskriver dem egenskaper och/eller uppfattningar de inte har. Vilket påverkar vår kommunikation.

Din inre dialog påverkar dessutom hur du känner dig. Om du tänker många negativa, ledsna och/eller nedlåtande tankar om dig själv är det ganska självklart att du blir på sämre humör än om du tänker mer positiva, gladare och/eller mer uppbyggliga tankar. Men fastän det är så ”självklart” är vi många som ibland kommer på oss med att tänka mindre uppbyggliga tankar. Och så mår vi sämre, vilket påverkar vår kommunikation med andra.

Så, att vara medveten om sina tankar är en bra sak. För oss själva och för dem vi kommunicerar med.

”Men jag vet ju inte vad jag tänker!” kanske du tänker nu (!) 😸 Tankemedvetenhet är något du kan öva upp. Till exempel genom att ta som vana att skriva ner dina tankar varje morgon och/eller kväll. När du gör det kan du få syn på saker som:

  • Återkommande teman
  • Saker du oroar dig för
  • Mindre uppbyggliga tankar om dig själv

När du får koll på din inre tankar kan du välja att ändra de som inte passar dina syften på bästa sätt. Det är faktiskt ”bara” att byta ut de mindre uppbyggliga tankarna till andra, mer uppbyggliga dito.

Det krävs, som sagt, bara träning.

©Cath-signatur 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY