Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Vad är ”negativt”? Egentligen?

Vad är ”negativt”? Egentligen?

Jag lyssnar på boken ”Stark genom klimakteriet” skriven av Monika Björn. I den framkommer att ett av de stora problemen för kvinnor i klimakteriet är koncentrationssvårigheter. Det visste jag inte. Samtidigt har jag i hela mitt vuxna liv haft svårt med koncentrationen, av och till. Vilken djävla olycklig kombo för min del! 🙀😿

Men – det här är bra att veta. Då behöver jag ju inte enbart banna mig själv för att jag är en usel person som är dålig på att koncentrera mig, det handlar också om att klimakteriet ställer till det för mig. Det här kanske kan få mig att bli lite snällare mot mig själv. 😻

Samtidigt slås jag av det faktum att många, liksom jag, känner att det är något fel på oss, i och med att vi bara ska prata om de ”lyckliga, fantastiska och roliga” sakerna i vårt liv. När de där ”negativa”, ”jobbiga”, ”utmanande” och/eller ”svåra” sakerna är helt naturliga saker i ett helt vanligt liv.

Vad är det med oss människor egentligen? Varför vill vi så gärna blunda för det som är det ”vanliga livet”? Varför vill vi inte leva det vanliga livet? Varför vill vi hela tiden fly till något annat? Är vi numera så dåligt rustade att vi inte kan hantera det vanliga i livet? Så dåligt rustade att vi till och med inte klarar av att prata öppet om det?

Är det så illa? Ja, jag tror det. Det innebär i sin tur att vi mår sämre än vi skulle behöva göra. Det finns ju oändligt med saker och fenomen i våra vanliga liv som är ”jobbiga”, ”negativa”, ”utmanande” och direkt ”svåra”. Att inte prata om dem gör inte att de försvinner, det gör endast att vi lägger till en känsla av att det är förbjudet att prata om dem och därmed blir det ännu svårare att hantera dem. Det vill säga: att hantera alla de saker som i grunden är något helt naturligt i våra vanliga liv.

Jag har förstått att jag uppfattas som ”negativ” av många, då jag tycker att det är helt ok att prata om saker som är ”negativa”, ”jobbiga”, ”utmanande” och/eller ”svåra”. Jag skriver orden inom citationstecken då jag inte kan eller vill beteckna de flesta vanliga, normala livsföreteelserna som så.

Vi är människor. Vi utsätts för saker. Vi reagerar. Ibland kan dessa reaktioner vara jobbiga.

Helt naturligt.

Definitivt inte något ”negativt”.

Enlig mitt sätt att se.

Foto: Liz Lundkvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY