Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

”Förändring är kul”

”Förändring är kul”

 

För ett år sen, innan pandemin, uppfattade många mitt ord ”förändringsutsatt” som något negativt. De menade att förändring är kul, spännande och utvecklande och definitivt något som ”alla” kunde och borde tycka om, eftersom det ju är ”en naturlig del av livet”.

Visst är förändring en naturlig del av livet. Det betyder dock inte att det alltid är roligt, spännande och utvecklande. Förändringar KAN även vara tråkiga, läskiga och urjobbiga. Det här har jag pratat om i många år men det är först nu, efter ett år med en pandemi som inneburit många olika förändringar för många olika personer, som många har insett vad jag menar med att vara förändringsutsatt, det vill säga: att vara utsatt för förändring(ar) som man inte själv initierar, efterfrågar eller ens vill ha. Någon annan har bestämt att man måste förändras.

När vi blir förändringsutsatta reagerar vi (mer eller mindre) på det som sker. Och relativt ofta uppfattas dessa reaktioner som ”negativa” av dem som beslutat att vi ska förändras eftersom de ju tycker att ”det är så roligt, spännande och utvecklande med förändringar”…

Att förändras tar tid

De flesta förändringar är inte resultatet av en ”big bang” då allt blev nytt över en sekund. De flesta förändringar är ett enträget arbete över lång tid, precis som Brent M. Jones säger:

To change yourself you have to move from where you are and take a step, then you have to be willing to keep doing it.

Det här är en av förklaringarna till att förändringar kan upplevas som tråkiga, läskiga och urjobbiga. Min erfarenhet visar nämligen att det är få människor som är villiga att underkasta sig detta, många gånger tråkiga och enahanda, arbete. ⁠

Dessutom: om de som leder förändringarna vill att det ska gå fort och har liten förståelse för de reaktioner som uppstår, blir förutsättningarna för att de förändringsutsatta ska uppleva förändringsarbetet som kul, spännande och utvecklande nästan minimala.

⁠Jag börjar ana att vi har förvirrats till att tro att det verkligen är möjligt att förändra ”allt” på en millisekund, och dessutom med ett leende på läpparna och utan någon som helst ansträngning. Och jag tror det eftersom vi överöses med budskap om att förändring är enkelt, kul, spännande och utvecklande eftersom det ju bara är att använda sig av ”de här quick-fix-tipsen” och/eller ”de här 5-stegs-listorna”. För när vi gör det kommer ”allt” att förändras väldigt snabbt. Och helt smärtfritt.

Förändringsmål sätts.
En tillhörande handlingsplan skapas.
Sen börjar det faktiska förändringsarbetet.
Som tar tid. Dag in, dag ut, vecka efter vecka. Ibland månader, ja till och med år.
Det kanske till och med är tråkigt…

 

Jag arbetar med förändring på flera sätt:

  • Med Mangoutbildningen utbildar jag förändringsledare att genomföra reella förändringar med hjälp av Mangometoden ( = strategisk målgrupps- & situationsanpassad förändringskommunikation. I praktiken)
  • Jag föreläser om Mangometoden för ledningsgrupper, chefer och andra förändringsledare
  • Jag coachar enskilda individer att hitta sitt bästa sätt att genomgå förändringar
  • Företag/organisationer anlitar mig som förändringskommunikatör, under kortare eller längre tid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY