Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Är det svårt att kommunicera för förändring?

Är det svårt att kommunicera för förändring?

Förändringskommunikation.

Två ord sammanfogade till ett tredje.

De är alla tre alltid närvarande i alla människors liv.

Det finns ingen som inte är utsatt för förändring, som inte befinner sig i någon slags transformation. Om det sen handlar om att man åldras, är sjuk och vill bli frisk, riskerar att förlora jobbet, har ett jobb där förutsättningarna ändras, vill ändra sin mathållning, ekonomi eller något annat är egalt. ATT vi alla ständigt befinner oss i förändring är ett faktum.

Med kommunikation är det likadant. Vi kommunicerar hela tiden. Vissa uttrycker det som att vi inte kan INTE-kommunicera. Att vara människor innebär att vi kommunicerar, för kommunikation betyder samspel mellan människor.

– Om jag är ensam då?  är det säkert någon som undrar.

DU är ju en människa, och du kommunicerar med dig själv. Den inre kommunikationen är även den alltid närvarande. Frågan är om du är medveten om den. Våra tankar påverkar inte bara kommunikationen med oss själva, utan även den vi har med andra.

Förändringskommunikation handlar om att kommunicera för att förändring ska ske. Den är också alltid närvarande, eftersom vi kommunicerar med oss själva och andra för att förhoppningsvis få till de förändringar vi vill ska ske. Om förändringskommunikationen är lyckad, det vill säga om den leder till förändringar, är en annan sak.

 

Varför är vi inte bättre på att kommunicera för förändring? 

Det finns en hel del forskning som visar att inte mindre än 70 % av alla förändringsförsök i organisationer misslyckas!

Är det inte konstigt att vi inte är bättre på att kommunicera för att förändring ska ske? Jag menar, om vi nu hela tiden befinner oss i förändring och hela tiden kommunicerar – varför är vi då inte alla ”experter” på förändringskommunikation?

EN sak vet jag med säkerhet: det går att lära sig att kommunicera effektivt i förändring.

Att arbeta med saker som alltid är närvarande i människors liv är ofattbart intressant, utmanande och roligt. Jag arbetar med det, vilket innebär att min vardag aldrig ser likadan ut. Allt förändras. Hela tiden.

Innebär det att jag är expert på förändringar? Kanske. Men framför allt innebär det att jag är en fena på att sätta mig in i nya verksamheter, ett projekts nuläge och/eller enskilda personers situation, för att nämna några exempel.

Att få till förändringar som är reella, det vill säga att de som utsätts för förändringarna ( = de förändringsutsatta) vill vara med, bidra och utvecklas i takt med förändringarna är inte det allra lättaste. Men det går. Med kunskap om människor, kommunikation, förändring & förändringsprocesser, personlig utveckling med mera, kan man skapa de rätta förutsättningarna för att det ska ske.

 

Summa summarum:

En förändring utan kommunikation är omöjlig.

I alla fall om det finns människor med i förändringsprocessen.

Det går att lära sig att kommunicera effektivt i förändring.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY