Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Motion creates emotion

Motion creates emotion

 

Emotion is created by motion. Whatever you’re feeling right now is related to how you’re using your body.

–Anthony Robbins

 

Anthony Robbins, en guru inom personlig utveckling, myntade begreppet ”Motion Creates Emotion” och med det menar han att vi skapar känslor genom att röra på oss. Vi är säkert många som håller med om det; vem har inte känt av den härliga effekten av att

springa ett löppass eller hoppa runt en stund på jympagolvet? Prova även att röra dig på ett ”depressivt sätt”, det vill säga: sloka med axlarna, Kuta ryggen, titta ner i golvet, röra dig låångsamt och gärna med släpande steg. Visst kan du känna att du inte är lika uppåt och energifylld när du rört dig på det sättet en liten stund?

Nu är Anthony Robbins ingen forskare, och om du är som jag tycker du att det är intressant att veta om det finns någon forskning som stödjer begreppet ”Motion Creates Emotion”.

 

Det finns det!

 

Fysisk aktivitet lindrar depression

För det första har forskare konstaterat att fysisk aktivitet lindrar måttlig depression.

Regelbunden fysisk aktivitet har kopplats till ökad hjärnplasticitet och tillväxten av nya neuroner i hippocampus.

– Ragnhild Ahlgren,  Vetenskaplig sakkunnig

 

Fysiologiska orsaker till detta är bland annat:

Neurotransmittorreglering

Neurotransmittorer är kemiska budbärare som överför signaler mellan nervceller i hjärnan och i hela nervsystemet. Fysisk aktivitet kan stimulera frisättningen av neurotransmittorer t ex endorfiner, serotonin, dopamin och noradrenalin. Det kan bl a öka koncentrationsförmåga och vakenhetsgrad. Endorfiner brukar kallas ”må-bra” kemikalier och kan hjälpa till att förbättra humöret och minska känslor av smärta och stress.

Hjärnstruktur och funktion

Regelbunden fysisk aktivitet har kopplats till ökad hjärnplasticitet och tillväxten av nya neuroner i hippocampus, en region i hjärnan associerad med inlärning och minne och som också har betydelse för depression. Detta kan ha en positiv effekt på kognitiv funktion.

[Källa: hjärnfonden]

 

Proprioceptorer styr våra känslor  

Proprioception är individens förmåga att kunna avgöra de egna kroppsdelarnas position, vilket är en del av vår kroppsuppfattning. Proprioception är nödvändig för att kunna hålla balansen. För att kunna göra detta använder sig kroppen av en särskild sorts receptorer, proprioceptorer.

Proprioceptorerna talar om för hjärnan hur den ska känna. När du rör dig får din hjärna feedback från dessa nervändar. Din hjärna översätter denna feedback till vissa känslor – lycka, ilska, frustration, glädje – kopplade till den typen av rörelse.

[Källa: https://www.seedsnewcastle.com.au ]

 

Med andra ord: rör dig och må bättre! 😼

Vill du till exempel ha en energi- och känslo-boost på morgonen? Gör så här:

  • hoppa upp och ner
  • vifta med armarna
  • klappa händerna eller
  • duscha iskallt de sista två minuterna av morgonduschen

 

©Cath-signatur 1

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY