Varför kan inte folk bara gilla läget?
Det är tämligen vanligt att förändringsledare säger så, när medarbetarna inte visar någon större entusiasm för deras förändringar.
Vissa säger även så här:
Jag kan inte förstå de människor som inte gillar förändringar.
Jag har viss förståelse för att de säger så: det kan vara tufft att möta människor som verkar ovilliga till de förändringar man vill genomföra, förändringar som man ju VET är bra och kommer leda till bra resultat.
Samtidigt förstår jag att de som uttrycker sig som ovan inte har speciellt stor kunskap om hur människor reagerar på förändringar som de inte har efterfrågat. Det vill säga hur förändringsutsatta människor reagerar. En förändringsutsatt person har högst troligt inte varit med i diskussionerna om varför förändringen är nödvändig och ej heller deltagit i beslutet att den ska genomföras. Hen har arbetat som vanligt med sina arbetsuppgifter och ofta(st) trivts med det. Sen kommer det någon (en person som har förändringsansvar) och deklarerar att nu ska vi ändra på både det ena och det andra. Den förändringsutsatte reagerar. Är det så konstigt?
I boken Mango i huvet? Strategisk förändringskommunikation i praktiken skriver vi följande som kommentar till påståendet / frågan ”Varför kan inte folk bara gilla läget?” :
”De som säger så här visar att de helst vill att människor säger ja till vad som helst, utan att ifrågasätta, ställa frågor eller fundera på vad förändringen innebär för dem.
Men är det inte så att organisationer ofta vill ha medarbetare som är självgående, ansvarstagande och engagerade? Jovisst, men när det gäller förändringar så vill samma organisationer att medarbetarna snabbt ska anamma det nya, utan att reagera, utan att ifrågasätta och utan att komma med andra idéer.”
Vad är din reaktion på det här?
……………………………………….
Kunskap om hur och varför individer reagerar på förändringar som de inte efterfrågat ger förståelse för vad som händer och vad de förändringsutsatta behöver för att gå vidare i sin förändringsprocess.
Vill du lära dig mer om förändring och hur du med hjälp av kommunikation kan genomföra effektiva förändringar där medarbetarna anammar, bidrar och utvecklas i förändringarna?
Då ska du gå Mangoutbildningen! Nästa öppna utbildning hålls den 30/1 + 20/3, 2025. I Västerås. Läs mer om utbildningen här.