Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Vikten av att läsa

Vikten av att läsa

 

Jag har alltid läst mycket, ända sen jag som fyraåring lärde mig den konsten av min då sjuåriga syster som just börjat skolan. Hon var en sträng lärare, som bland annat fick mig att börja säga ”r” istället för ”ej” (genom att mer eller mindre skrika ”Det heter RRRRRR!” 🙀😹 )

Vårt lokala bibliotek utfärdade ett special-lånekort till mig eftersom åldersgränsen för ett vanligt dito var sju år. De förstod att jag verkligen tyckte om att läsa då jag varannan vecka lånade tio böcker (tio var det maximalt tillåtna låne-antalet)

Jag läste ”allt”. Från sagor till facklitteratur och allt däremellan. Jag lärde mig saker som många vuxna inte hade koll på. Det var kul. 😼  Min kunskapstörst var enorm. Och den fortsatte. Att börja skolan var rena julafton för mig. Så mycket att lära och – läsa! På lågstadiet fick jag en mycket uppmuntrande lärare som fixade fram flera nya böcker för att utmana och stimulera mig. Jag är henne evigt tacksam för detta.

Läsandet blev även en tröst och källa till verklighetsflykt från en ibland mycket tuff uppväxt. Genom läsandet kunde jag avskärma mig från allt det läskiga i min tillvaro och samtidigt lära mig mer om mig själv och – andra! Jag insåg tidigt att vi människor kan förändra oss mer än vi kanske många gånger tror. Därmed började böcker inom området ”Personlig utveckling” uppta en stor plats i min bokhylla. Jag uppskattar att jag genom åren har avverkat runt 12 meter böcker inom det området.

Läsandet har alltså varit en stor drivkraft i mitt liv och har naturligtvis påverkat mig på många sätt:

  • Jag blev tidigt duktig på att skriva och skrev berättelser redan som femåring
  • Min fantasi göddes och utvecklade min förmåga att skapa scenarios / nya världar mm
  • Jag fick massor av kunskaper inom många olika områden
  • Min inlärningsförmåga utvecklades snabbt
  • Jag valde att utbilda mig till kommunikatör
  • med mera

Därför var det ett äkta trauma när jag som 37-åring gick in i väggen och bland annat berövades min läs- och skrivförmåga under nästan tre år.

Att lära mig att läsa och skriva igen var en rejäl utmaning.

Men det gick!

Och idag försörjer jag mig bland annat på att skriva.

Läsa is da shit!

 

©Cath-signatur 1

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY