Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Rapport – god kontakt

Rapport – god kontakt

RapportRapport är franska och betyder ungefär samspel (uttalas rapp’å). All kommunikation förutsätter att det finns ett samspel mellan människor, och samspelet blir bättre om vi har en någorlunda bra kontakt med varandra. Genom bra kontakt skapar vi lättare förtroende, förstår varandra bättre och förutsättningarna för goda relationer ökar markant. Förmågan att skapa god kontakt (=rapport) är alltså något som vi har stor nytta av. Då är ju frågan: hur skapar vi rapport?

Svaret ligger i det faktum att vi gillar dem som liknar oss. Människor som har bra kontakt har ofta liknande rörelsemönster, talrytm, använder liknande ord och uttryck med mera. Att skapa god kontakt handlar alltså om att på ett snyggt sätt likna sin samtalspartners rörelsemönster, ordval etc. Naturligtvis handlar det inte om att härmas utan att möta den andre där den är, det blir som att skapa en slags ”kommunikations-bro” över till den andre. Det är ganska naturligt att anpassa sin kommunikation till olika personer, för visst pratar du på ett visst sätt med en femåring flicka i en lekpark och på ett annat sätt med en 50-årig kostymklädd man på en konferens? Och du anpassar inte bara ditt språk utan även din röst, hur du står, gestikulerar med mera. Eller hur? Du gör alltså detta naturligt, men naturligtvis kan du träna på att bli ännu duktigare på att skapa rapport. Här är olika saker du kan tänka på, och anpassa, när du vill skapa rapport:

  • Kroppsspråk; gester, kroppstyngden, hur man håller huvudet, ansiktsuttryck mm
  • Röst: talhastighet, tonfall, ljudstyrka, talrytm
  • Språk: ordval, fackuttryck mm (tänk på ordspråket ”Tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin…”)
  • Andning: djup och hastighet (mycket kraftfullt sätt att skapa rapport)

Rapport gör det dessutom lättare för dig att förstå den andre. Inte så konstigt, egentligen – du kliver ju på ett sätt in mer i den andres värld. Med större förståelse för dennes värld som följd. När du har skapat rapport blir det lättare att leda den andre, så det här är ett mycket kraftfullt verktyg. Använd det därför med respekt och goda intentioner.

Det är intressant att fundera på hur vi skapar rapport i den digitala världen. Det sker främst genom likes, emojis, korta skriftliga meddelanden och – ibland – samtal (via chat etc). Kan det finnas en risk att vi tappar förmågan att skapa rapport IRL eftersom vi genom de sociala medierna upplever kontakt och bekräftelse via likes och andra digitala fenomen och samtidigt slipper anpassa oss till andras kroppsspråk, mimik, tonfall med mera? Och om det är så att vi blir sämre på att skapa rapport IRL, skulle det då kunna betyda att vi ökar risken för att bli föremål för manipulation? Jag menar: de som är mästare på att skapa rapport IRL får ju helt klart ett övertag i att påverka när mottagaren av kontaktskapandet inte förstår att det är just påverkan som sker utan endast upplever det som en trevlig bekräftelse av en ”naturligt god” kontakt…

©Cath-signatur 1

2 tankar om “Rapport – god kontakt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY