Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

”Varför är de så negativa?”

”Varför är de så negativa?”

 

”Varför kan de (medarbetarna) inte en endaste gång bara bli glada över det vi vill förändra? Varför måste de alltid vara så negativa?”

Det här har jag hört många förändringsledare uttrycka, nästan lite desperat. Ledarna tycker att medarbetarna borde ha lärt sig att deras förändringar alltid är ”bra”. Bra för företaget / organisationen och därmed för medarbetarna.

Som jag önskar att jag kunde säga något i stil med: ”Ja, om ni bara fortsätter att genomföra förändringar som blir jättebra för alla medarbetare så kommer de till slut att hoppa av glädje och förtjusning vid varje ny förändring”.

Men det kan jag förstås inte. Det finns massor av anledningar till att jag inte kan säga så. Här är några:

  • För det första förhåller sig det i stort sett aldrig så att en förändring är bra för ”alla”. Åtminstone inte med en gång. En och samma förändring uppfattas olika av olika individer och därför kan man inte förvänta sig att ”alla” ska tycka att en specifik förändring är ”bra”.
  • För det andra: Även om förändringen är bra för organisationen kan den ju innebära ganska stora förändringar för en enskild individ. Det är helt naturligt att individer som påverkas mycket av en förändring reagerar. Det vore konstigt annars.
  • Dessutom: även om en person förnuftsmässigt kan se att en förändring är ”bra” för organisationen och kanske även för hen själv, kan personen i fråga reagera på varför förändringen genomförs just nu eller HUR den genomförs. Vi människor fungerar bäst när det mesta är som det ”ska vara” och därför kan förändringen orsaka reaktioner även om den uppfattas som ”bra” eller ”ok”. Det blir helt enkelt obekvämt.
  • Sen är det även så att ju fler förändringar en och samma person utsätts för, desto större är sannolikheten att ytterligare en förändring får denne att reagera, även om hen inte har reagerat tidigare. Människor kan kort sagt få nog. Jag kallar det för förändringströtthet. I mitt tycke en ganska sund reaktion.

Som sagt, det finns många anledningar till att dina medarbetare inte hoppar av glädje när du presenterar ditt senaste förändringsinitiativ.

Det här och mycket, mycket annat pratar jag om på Mangoutbildningen™️.

Nytt utbildningstillfälle i höst: 19/9 + 17/10 (två heldagar) . I Västerås.

Läs mer här.

 

©Cath-signatur 1

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY