Ett ögonblick. Hämtar sidan.....
bg

Förebilder – de som gör att jag vågar (fortsätta)

Förebilder – de som gör att jag vågar (fortsätta)

forebild
Kent Olsson flankeras av (från vänster och medsols) Malin Anneteg, Anneli Pettersson, Siv Thuresdotter, Anneli Nilsson

Jag är långt ifrån född in i företagande. Min uppväxt präglades av Jante-lag, veta-sin-plats-känslor och uppmaningen: ”se till att skaffa dig en bra utbildning”. Det sistnämnda gjorde jag, säkerligen med stor hjälp av de två föregående doktrinerna. Att vara företagare var något som sågs som riktigt dåligt, dessa ”utsugare av samhällets svaga” skulle man akta sig för. Budskapet var extremt tydligt: Håll dig borta från den världen!

Som ung vuxen fick jag ofta höra att jag borde starta eget, att jag hade egenskaper som passade för företagande. På den tiden kändes de orden som en ren förolämpning och även som något helt ouppnåeligt. Hur skulle lilla jag kunna bli företagare?

De goda utbildningarna gav mig bra positioner i arbetslivet och jag stretade på. Och stretade på. I hög takt och alltid med överleverans. Min kreativitet låstes sakta men säkert in i ramar, regler, hierarkier och av ignorans. Det gick som för många andra: den berömda väggen ställde sig i vägen. Brutalt och helt utan pardon.

Under ”bakom-väggen-tiden” fick jag många insikter, dyrköpta men ovärderliga. Och jag träffade den förebild, som fick mig att inse att företagande var min grej: min sambo, själsfrände och livskamrat. Han, som föddes som multientreprenör, uppfinnare och optimist, kunde sakta men säkert få mig att se det jag själv aldrig vågat se: mina företagaregenskaper. Och jag förstod samtidigt varför livet som anställd inte var det bästa för mig. Jag vill använda min kreativitet, jag vill skapa bra förutsättningar för mig själv och andra att genom bättre kommunikation blomstra fullt ut, vara de unika personer vi är. Och jag vill tjäna pengar på egna meriter.

Min första och största förebild Kent Olsson har fått sällskap av många andra. För att nämna några:

 • Siv Thuresdotter – grundaren av Qoola Qvinnor och en makalös företagare, för att inte tala om unik person med en värme som smälter allt och alla
 • Anneli Pettersson – helgalen kreatör med hur stort hjärta som helst (fast hon knappt fattar det själv)
 • Malin Anneteg – många-bollar-i-luften-konstnären som alltid har tid för ett givande kärleksfullt samtal
 • Anneli Nilsson – ledaren med ett hjärta av guld och med en sällsynt förmåga att få med sig människor på allehanda förändringar.

Tack för att ni finns, alla ni förebilder!

©Cath-signatur 1

#bloggutmaning #FBUSEPT2016 #förebild @bloggsucce #mittföretag #comcath.se

10 tankar om “Förebilder – de som gör att jag vågar (fortsätta)”

 1. Men oj, oj oj… Så smickrad och stolt jag blir!!! Tack snällaste och finaste Cath! Du är en sann entreprenör – så stark och kreativ, härligt finurlig och så klok! Hoppas vi ses på Bokmässan i nästa vecka, så kanske vi hinner ta en fika eller lunch ihop. Kramar i massor!

  1. Vassego´- du är verkligen en sann förebild och ja, vi ses på Bokmässan! 🙂 Jag kommer att vara i VästeråsBoxen (monter nr C05:50) och avser att tanka massor av energi i Qoola Qvinnors monter. 😀

 2. Oj … Vad glad jag blir, tack för dina ord! ❤️ Du är min förebild på att allt är möjligt! Och att det går att ha roligt under tiden! Kram du kreativa själ! ????????

 3. Heja dig för att du har lyckats hitta rätt. Ibland får man ta den långa och kanske svåra vägen för att komma dit man ska. Själv strävar jag mot mitt mål med ett ben som anställd och ett ben som egen.

  1. Ja, vägen kan vara både lång och krokig. Och ibland svår. Men jag vill inte vara utan mina erfarenheter för de har ju gjort mig till den jag är idag. Spännande med dina två ben. Lycka till!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

MENY